Tehnologia, si asta nu este o noutate, incepe sa ne ocupe din ce in ce mai mult timp si castiga tot mai mult teren, avand in vedere faptul ca in fiecare zi apar idei noi si poate chiar concepte noi. Si daca inainte unii dintre noi nu aveau timp foarte mult sa se recreeze, sa faca sport, astazi este la moda sa ai o tableta, un telefon mobil de ultima generatie si sa le folosesti chiar daca iesirea in oras presupune socializare si nicidecum a face abuz de tehnologie.
Daca fac referire strict la romani si la utilizarea telefoanelor inteligente, acestia nu sunt mai prejos fata de alti utilizatori de smartphone-uri din Europa, devenind tot mai absorbiti de folosirea diverselor aplicatii si mai ales a celor de socializare. Si desi unii isi doresc ca telefoanele mobile sa fie vandute impreuna cu un avertisment privitor la riscurile care le are un smartphone pentru sanatate, nu cred ca asta se va intampla prea curand sau, poate, nu se va intampla niciodata. Constat ca foarte multi nu pot trai fara telefon, au dezvoltat o adictie fata de acest gen de tehnologie si ingrijorator este faptul ca tendinta de crestere a celor dependenti este sustinuta.
Un alt semnal de alarma ar trebui dat pentru fenomenul care ia amploare in privinta utilizarii de telefoane inteligente de catre copii. Daca unii parinti considera educatia cea mai de pret si isi fac timp pentru copii lor, altii nu isi fac griji daca le ofera celor mici tablete sau telefoane, ca sa isi ocupe timpul. Din pacate, este foarte trist daca accentul se pune astfel si nicidecum pe lucrurile care conteaza cu adevarat.
Ca si aspect, daca vorbim de dependenta si de ce am enumerat mai sus, este destul de extins, motiv pentru care vreau sa aduc in discutie evenimentul ce tocmai a avut loc la Bucuresti, anume Mobifest. Ce inseamna asta? Practic, este un eveniment de promovare in mediul mobil, prin care compania iSense Solutions a oferit publicului rezultatele unui studiu care arata ce fac romanii cand folosesc un smartphone. Majoritatea, se pare, utilizeaza in proportie de 89% telefonul acasa, in timp ce 65% dintre posesori il folosesc cand sunt la serviciu. In timpul zilei, telefonul este utilizat mai putin, iar seara este momentul cand romanii prefera sa se relaxeze socializand pe retelele de socializare sau jucand diverse jocuri.
Mediul mobil a devenit un element esential, in cadrul caruia se fac promovari ale diferitelor servicii si produse, ale firmelor, fiind practic o strategie de marketing, daca ma gandesc mai bine. Fiind tot mai multi cei care utilizeaza acest dispozitiv, consumatorul de tehnologie este permanent conectat la ceea ce se intampla, avand acces rapid la stiri, noutati, aplicatii.
Activitati ca cititul, urmaritul unui serial sau mancatul in oras sau acasa nu mai sunt doar simple activitati, daca includem si telefonul inteligent, care este atat de indispensabil pentru tot mai multi utilizatori. Socializarea nu mai este nici ea banala, daca luam in considerare un aspect, acela ca majoritatea prefera sa schimbe impresii, experiente, intamplari de peste zi in mediul virtual, pe retelele de socializare.
Ca concluzie la ce am spus pana acum, smartphone-ul a devenit sursa principala de informare a romanilor, tot mai multi avand acces atat de simplu unei game variate de informatii.