Acasa Tehnologie Inteligenta artificiala ameninta viitorul

Inteligenta artificiala ameninta viitorul

by Dragos Schiopu

In randurile ce urmeaza va voi vorbi despre un subiect ce a devenit destul de controversat, avand in vedere ca poate pentru unii dintre noi nu este ceva nou.

Se pare ca in viitorul apropiat, in maxim 20 de ani, programele inteligente in care s-au investit idei, bani si alte resurse vor inlocui milioane de locuri de munca. Cei care castiga sub pragul de 25.000 euro pe an vor fi amenintati de acest eveniment de amploare, mai ales daca lucreaza in domeniile: vanzari si servicii, constructii, extractie, productie, transport, asistenta operationala si administrativa.

Stim cu totii ca in fabrici si nu numai, sunt multe utilaje care lucreaza si fara de care productia era cu mult incetinita, de aceea s-a simtit nevoia de automatizare a productiei, fiind inlocuiti astfel multi muncitori. Cu ajutorul algoritmilor si a robotilor, s-a ajuns si la necesitatea folosirii unor sisteme care recunosc placutele de inmatriculare, ele inlocuind asistentii de parcare. si in supermarketuri, spre exemplu, operatorii la casierie sunt substituiti de automate de scanare a produselor. In Japonia avem deja roboti care tin locul celor care faceau receptia inainte, in hotelul Henn-na.

robot

In cele ce urmeaza, va voi prezenta trei locuri de munca care, se pare, vor fi lichidate. Soferii, spre exemplu, vor putea fi inlocuiti de masinile autonome care sunt deja in stadiul de idee de proiectare, pentru ca exista initiative in acest sens. Pentru ca tehnologia este destul de avansata, se pare ca din anul 2030 vehiculele autonome pot deveni uzuale. Daca se dovedesc a fi un mod sigur si securizat, care sa intreaca asteptarile, pot fi puse in uz.

Odata cu aceasta, amenintati nu vor fi numai soferii, ci si cei care vand autoturisme. Asta inseamna ca vanzarile vor scadea dramatic si nu se reduce numai vanzarea de vehicule, ci si numarul de angajati care lucreaza la companiile auto, la cele de distributie, dar si numarul celor din alte sectoare de afacere care au legatura cu masinile.

Ingrijorati vor fi si agentii imobiliari, pentru ca si acest job se numara printre cele care vor disparea. Daca Expedia, siteul de calatorii online sau mai bine zis unul din siteurile de acest fel, pune la dispozitie oferte mult mai bune decat agentiile de turism, asa si siteurile imobiliare care pun la dispozitie servicii libere ameninta agentii imobiliari. Pentru ca deja unii practica reclama, anume isi fac reclama la casa in mediul online, acestia nu mai au nevoie de ajutor din partea unui agent imobiliar.

Cei care scriu pe bloguri si nu numai, isi pot pierde locurile de munca deoarece ceea ce au ei de facut poate fi realizat de un software care sa scrie in locul lor. Spre exemplu, un program care sa scrie rezumate sportive, rapoarte diverse. Un algoritm al viitorului, deci, poate sa scrie un articol pe blog chiar in locul meu, deci pot spune ca ma simt amenintata alaturi de ceilalti care isi pot pierde joburile.

Chiar daca inteligenta artificiala are dezavantaje foarte mari pentru cei amenintati ca isi pot ramane fara locuri de munca, ea are si o parte buna, anume ca a creat locuri de munca ca dezvoltatori de aplicatii, specialisti in marketing digital, etc. Un studiu efectuat arata ca locurile de munca mai putin aflate in primejdie de disparitie sunt serviciile comunitare, juridice, invatamantul, inginerie si stiinte si alte cateva.

In concluzie, viitorul ne rezerva o schimbare dramatica asupra locurilor de munca, desfiintand tot mai multe si daca calculatoarele si robotica inlocuiesc forta de munca umana, atunci si alte meserii nu se vor mai regasi in nomenclatorul meseriilor.

s-ar putea sa-ti placa