In urma cu 10 ani, trageam pentru prima oara o fibra optica direct la mine in casa, era epoca retelelor de cartier si pentru a asigura o viteza cat de cat decenta am reusit sa fac un efort financiar si dupa multe inrerventii si cateva luni de asteptare, i-am convins pe cei de la RDS sa-mi aduca o linie de fibra optica direct in routerul principal de la care se distribuia mai departe catre reteaua mea de cartier. Daca vorbim despre viteza la internet, aceasta era de 2 megabiti pe secunda pentru toata reteaua, aproximativ 180 de abonati. Nu are rost sa impartiti ca sa vedeti cam ce net groaznic aveam pe vremea aceea.
In ziua de azi ofertele de pe piata abunda in sute de mega garantati, fibra optica direct la tine in casa si eventual un router cu cat mai multe antene, cat mai puternice si care ofera o calitate a semnalului si o stabilitate de 99.99%. Suntem in epoca conexiunilor wireless unde tendinta este sa renuntam la fire si sa vrem sa avem performante cat mai bune la conexiunile fara fir.
Din pacate, desi ofertele distribuitorilor de internet sunt generoase, de multe ori routerele lor nu sunt cea mai buna solutie, eu personal am schimbat 3 pana acum si inca am probleme (nu de viteza) ci de conexiune uneori. Asta probabil si din cauza zecilor de aparate din bloc care „discuta” pe tot felul de canale wireless prin internet. Cel putin la mine in casa, in afara de telefoane, laptopuri si tablete am si alte dispozitive conectate la internet (de exemplu aparatul de aer conditionat) si probabil numarul lor va creste semnificativ in anii care urmeaza (epoca Internet of Things).
Desi personal prefer stabilitatea si mobilitatea unei conexiuni la internet am inca prieteni care stau conectati pe cablu si au placi de retea puternice de 1000 de Mps pentru a beneficia de o conexiune la internet cat mai rapida. Eu le-am zis mereu ca exagereaza si ca probabil mania lor pentru o viteza cat mai mare s-ar sustifica daca ar juca la bursa sau daca ar face randare in ferme de servere si ar avea nevoie de viteza foarte mare pe partea de upload pentru a urca in cloud ce au nevoie sa randeze.
O placa de retea cu conectori de fibra optica costa undeva la 500-1000 de lei iar cabluri de fibra optica gasiti incepand de la 19 lei (click pe link), in felul asta putand avea o conexiune ultra rapida la internet. Daca chiar aveti nevoie de o asemenea viteza, eu sincer va spun ca se justifica investitia.
La final vin si va intreb pe voi, cititorii DigiPedia, ce anume preferati, o conexiune ultra rapida pe fir sau o conexiune fara fir, care sa fie totusi stabila si sa o ofere o viteza buna la internet? Sau poate un modem cu conexiune 3G/4G care sa va ofere mobilitate?