Acasa Editorial Care sunt problemele romanilor legate de tehnologie?

Care sunt problemele romanilor legate de tehnologie?

by Dragos Schiopu

Daca prin tehnologie, imediat ne ducem cu gandul la utilizarea unui calculator, aceasta cuprinde defapt toate informatiile care sunt prelucrate, de la procurarea lor pana la transmiterea lor, folosind in particular un calculator. Aceasta este definitia generala, dar in cuprinsul acestui termen vizualizam categorii importante de tehnologii, de la cea a telecomunicatiilor la cea digitala pana la echipamente diverse folosite.

Ca si subiect, este unul foarte vast si nu am sa vorbesc despre toate tipurile de tehnologii existente, ci ma voi rezuma la ceea ce romanul foloseste si il intereseaza si la alte aspecte legate de tehnologie. Pentru ca este intr-o continua expansiune acest domeniu, tot mai multi au acces atat de simplu la un calculator conectat la internet si direct la informatii din orice domeniu. Si majoritatea romanilor folosesc un calculator, fie ca vorbim despre un laptop sau un calculator, la birou sau acasa. Tot mai multi utilizeaza laptopul, pentru ca il port purta cu ei oriunde, chiar si cand pleaca in vacanta, daca nu se pot deconecta complet de tehnologie pentru ca nu le permite jobul.

tech si gadgeturi

Nu putini sunt aceia pasionati de tot ceea ce inseamna tehnologie si isi achizitioneaza produse performante, de ultima generatie, chiar daca cei mai multi obisnuiesc defapt sa se mandreasca cu brandul, nu cu performantele bunului. Asta este, defapt, ca o moda in Romania, daca ai telefon scump, foarte cunoscut ca marca cum ar fi Iphone-ul, ii faci reclama si totusi nu stii cum sa il folosesti. Si daca multi au habar de ce inseamna tehnologia, investesc bani frumosi in performanta unui produs si il testeaza, in prima faza, invata sa il foloseasca si daca sunt multumiti, fac mai departe niste recomandari. Aici depinde de gusturile fiecaruia si nu numai, pentru ca aspectul este si el foarte important, dar functiile si randamentul ridicat al produsului sunt aspectele care primeaza.

Romanii folosesc cel mai mult telefonul mobil, oricand, fiind atat de usor de purtat cu ei oriunde se duc si nici nu se pot priva de mobil, din nevoia de a efectua un apel, a trimite un mesaj sau a fi conectat la Internet. Este, practic, o necesitate si atat de la indemana oricui. Nici tabletele nu sunt neglijate, multi le folosesc si nu pot pleca fara ele de acasa, utilizandu-le mai departe fie intr-o sedinta, la o prezentare, fie pe drum spre locul de munca. Chiar daca tehnologia este inca in plina dezvoltare in Romania, cetatenii tarii au acces la multe produse de inalta calitate, pe care si le procura ori de pe Internet, ori din magazinele de specialitate.

Care sunt problemele care apar si sunt strans legate de tehnologie? Romanii isi cumpara produse, fac constatari in urma carora vad daca achizitia isi merita banii sau nu. Cea mai mare problema ar fi costurile. Daca romanul vrea un computer performant, atunci trebuie sa investeasca o suma importanta si nu isi permite. Rezultatul unui sondaj efectuat arata ca aceasta problema este principala in ceea ce priveste tehnologia si pana la 60% din respondenti nu isi permit costurile ridicate. O alta nemultumire a romanului este aceea ca noul produs nu vine la pachet cu instructiunile de folosire pe intelesul sau, tehnologia in acest sens fiind destul de greu de inteles si folosit, deci 20% dintre cei intervievati intampina aceasta problema. Un procent de 15% din respondentii la sondaj sustin ca vor sa afle noutatile in domeniul tehnologiei, dar ca nu au acces la astfel de informatii prea curand, probabil pentru ca in Romania apar ceva mai tarziu pe site-urile sau in magazinele de profil. Diferenta, cei 5%, intampina probleme legate de functionalitati si optimizare a unui produs si de intelegerea unor termeni, fie ca vorbim de montajul produsului, fie ca vorbim despre manualul acestuia de utilizare.

s-ar putea sa-ti placa

2 comentarii

ITsb 28-04-2016 - 17:54

Pe asta cu accesul la informații nu o înțeleg! Există multe site-uri ca Digipedia sau ca cel pe care scriu eu care oferă știri, noutăți și teste cu și despre cele mai noi tehnologii actualizate zilnic!

Dragos Schiopu 28-04-2016 - 18:43

Nu toata lumea e atat de pasionata incat sa stea sa citeasca zilnic. E un studiu minimalist facut pe cateva persoane acum cateva luni.

Comentariile sunt inchise.