Acasa Foto & Video O tehnologie din filme, dezvoltata in realitate

O tehnologie din filme, dezvoltata in realitate

by Dragos Schiopu

erDupa un studiu la care au participat 32 de persoane, cercetatorii au reusit sa demonstreze ca reflexia ochilor din unele fotografii poate ajuta politia sa identifice criminalii.

Ei bine, acest lucru este inspirat din seriale TV, precum CSI in care imaginile erau marite pana cand anchetatorii puteau sa vada ce a vazut victima, lucru care ajuta la solutionarea anchetei si la prinderea criminalului. Asa ca acum, bineinteles ca din fotografii de o mai inalta calitate datorita unei tehnologii mai dezvoltate, vor putea fi observate anumite detalii care ar putea ajuta la solutionarea cazului. Bineinteles ca aceasta tehnologie va putea fi folosita si in alte scopuri, nu doar pentru a identifica criminalii.

Totul se realizeaza in urma unui proces nu foarte complicat, prin care imaginile marite sunt procesate, astfel incat persoana respectiva sa fie recunoscuta.  Multi spuneau ca indiferent cat de bine procesata ar fi imaginea, identificarea tot nu ar fi posibila, insa tocmai acest lucru au vrut sa demonstreze cercetatorii realizand acest studiu si chiar au reusit, fiindca atunci cand le-au fost aratate imagini procesate celor 32 de persoane, acestia au fost capabili sa recunoasca persoana din imagine. Daca era vorba de persoane mai cunoscute, subiectii au reusit sa identifice in proportie de 84%, iar atunci cand au trebuit sa asocieze imaginea procesata cu o alta normala, in proportie de 71%. Aceste rezultate arata cat de mult ar ajuta aceasta noua tehnologie.

Cercetatorii au afirmat ca acum vor putea sa reproduca un mediu 3D, folosind imaginile de la ambii ochi. Acum, nu inseamna ca din toate imaginile investigatorii vor putea sa scoata ceva din reflexia tuturor persoanelor, pentru a fi posibil acest lucru fiind nevoie ca in poza respectiva, persoana sa se uite direct la aparatul de fotografiat si sa fie realizata la o rezolutie mai mare. Asa ca, ramane de vazut daca aceasta tehnologie din filme va fi folosita cu succes si in viata reala si va avea o importanta majora in rezolvarea anumitor cazuri complicate.

s-ar putea sa-ti placa