Acasa Foto & Video MoVI M10 – un steadicam pentru bugete mici

MoVI M10 – un steadicam pentru bugete mici

by Dragos Schiopu

Atunci cand vorbim despre un film putem vorbi despre el atat ca un tot unitar cat si despre multiplele parti componente ale acestuia si cum acestea il fac un tot unitar, bun sau rau; una din acest parti fiind regizorul, care poate influenta produsul final extrem de mult. Atunci cand vorbim despre stilul unui anume regizor, una dintre fatetele caracteristice ale acestuia este cum pozitioneaza si cum misca camera.

Pentru majoritatea istoriei filmului, optiunile au fost trepiedul si macaraua, pentru ca apoi in ani ’70 sa se introduca conceptul de Steadicam. In ciuda avansurilor tehnologice costul inchirierii unui Steadicam – si implicit a operatorului acestuia – este mai mult decat prohibitiv pentru generatia Internetului care trage totul digital.

MoVI M10 – Freedly Systems Inc.

Movi M10

MoVI M10

Iata ca aici intervine  MoVI M10 de la Freefly Systems Inc. care se doreste a oferi o solutie compacta, inteligenta si mai ieftina cu un sistem steadicam menit pentru aparatele video digitale.

MoVI M10 este un sistem motorizat cu trei articulatii cardanice, capabil sa ofere fluenta unui tracking shot chiar si cand este supus unor cantitati ridicole de miscare si zdruncinari – toate acestea la doar o fractiune din costul unui Steadicam.

Piata camerelor video digitale capabile sa inregistreze la calitate de film este in crestere, cu exemple precum Arri Alexa, Sony F5 si F55 si desigur linia Scarlet de la compania Red, fiind doar cele mai cunoscute brand-uri momentan. Sistemul M10 este menit exact pentru aceasta noua piata si noua maniera de a face filme in era digitala unde bugetele sunt mici si ca atare este nevoie ca tehnologia sa poata oferi foarte multe pentru banii cheltuiti. Considerand faptul ca sistemul MoVI cantareste undeva la doua kilograme si poate fi transportat intr-o geanta simpla, putem spune ca investitia se merita pe deplin pentru cei interesati.

Greutatea sa redusa vine si cu niscaiva dezavantaje, unul major fiind faptul ca sistemul nu poate sustine mai mult de cinci kilograme – care este aproximativ greutatea unei camere digitale si a unor obiective de baza, orice ar implica o greutate mai mare ar fi problematic.

Totusi, un model mai mare este in planuri – M20 – care va putea suporta o greutate dubla astfel incat sa se poata filma cu obiectivele care-au costat cat chiria unui apartament de 4 camere.

movie-m10-300x312Sistemul MoVI M10 este format din trei articulatii cardanice cuplate cu un giroscop care stabilizeaza digital camera. Aplicatiile potentiale ale acestui sistem sunt cu mult dincolo de utilizarea in tracking shot-uri aceasta putand fi foarte usor utilizata pentru un cadru panoramic rapid precum si cadre POV.

MoVI M10 costa undeva in jur de 15.000 de dolari si se preconizeaza ca o versiune mai mica – botezata M5 – va costa la jumatate. Nu stim inca preturile la care acest sistem va ajunge in Europa, dar cu siguranta va fi cu mult mai ieftin decat alternativa traditionala.

s-ar putea sa-ti placa

Comentariile sunt inchise.