Acasa Electrocasnice Sfaturi și trucuri pentru a folosi la capacitate maximă un cuptor cu microunde

Sfaturi și trucuri pentru a folosi la capacitate maximă un cuptor cu microunde

by Dragos Schiopu

În general, avem impresia că un cuptor cu microunde este un aparat electrocasnic care folosește doar la încălzirea alimentelor și la decongelarea acestora. Din fericire, cuptorul cu microunde este mai mult de atât.

Pare simplu: deschizi ușa, introduci mâncarea, apești butonul și aștepți. Și gata! Dar dacă vrei să folosești un cuptor cu microunde la adevărata sa capacitate, trebuie să știi că acesta este capabil de mai mult de atât. Ține cont de câteva sfaturi și trucuri pentru a-l utiliza așa cum trebuie:

1. Dacă dorești să obții o căldură uniformă și o gătire corectă, nu umple până la refuz vasele pe care le introduci în cuptorul cu microunde.

2. Utilizează recipiente adecvate, nu orice vas este potrivit pentru un cuptor cu microunde. Evită plasticul care nu este special conceput pentru acest lucru, pentru că altfel riști să se topească și să se ardă din cauza excesului de căldură. În plus, nu mai trebuie să-ți spunem să nu introduci nimic din metal la interior. Există și excepții, însă, când putem introduce o linguriță de metal (nu și furculițe!) în lichidele puse la încălzit, pentru a împiedica supraîncălzirea acestora, dar ca normă generală e bine să evităm acest lucru.

3. Folosește o mănușă de bucătărie, o lavetă umedă sau un prosop de bucătărie pentru a scoate vasele din cuptorul cu microunde, pentru a evita arsurile pe mâini.

4. Pentru a evita ca alimentele, în special carnea, să devină prea uscate și seci, e bine să le acoperi când le bagi la cuptor cu microunde. Poți folosi un clopot de sticlă, o farfurie de supă întoarsă sau hârtie de copt. Astfel, undele electromagnetice ajung într-un mod mai puțin agresiv pe suprafața alimentelor și acestea nu se vor usca.

5. Când încălzești un aliment, așteaptă câteva secunde înainte de a le îndepărta capacul. Astfel, eviți să te arzi cu vaporii de apă care se produc la interior, iar produsele nu vor pierde umiditate din cauza evaporării, rămânând mai suculente alimentele și componentele aromatice din acestea nu se vor pierde.

6. Folosește uleiuri aromatice la rețetele tale. Cum faci asta? Foarte simplu: pune o ceașcă cu ulei de măsline și cu o selecție a condimentelor tale preferate (cimbru, busuioc, curry, boia) la încălzit, cu condimentele înăuntru, timp de trei minute la putere maximă în cuptorul cu microunde. Apoi poți folosi acest ulei care și-a tras toate aromele din ceașcă la gătitul alimentelor prefarate.

7. Ca să decojești mai ușor citricele e suficient să le introduci timp de 20 de secunde la putere maximă într-un cuptor cu microunde. Acest truc te ajută și la obținerea de mai mult suc din portocale sau lămâi.

8. Înainte de a folosi untul la rețetele preferate, introdu-l timp de un minut la putere maximă într-un cuptor cu microunde. Tot așa, poți folosi același truc pentru a topi ciocolata într-un mod aproape instantaneu.

9. Prăjește alune sau migdale la cuptorul cu microunde așezându-le pe o farfurie plată cu cuptorul de microunde la 75% putere timp de 2-4 minute, dar mișcându-le la fiecare minut.

10. Dacă dorești să accelerezi procesul de „înmuiere” a boabelor de fasole, acoperă-le cu apă și introdu-le într-un cuptor de microunde până când ajung la punctul de fierbere. Ține-le două minute în starea de fierbere, apoi lasă-le să se „odihnească” o oră și jumătate. Apoi le poți găti în mod normal.

11. Deconectează cuptorul cu microunde de la priză de fiecare dată când îl cureți la interior.

Dacă adăugăm la toate acestea avantajele de a folosi un cuptor cu microunde, putem avea imaginea completă a motivelor pentru care un asemenea aparat nu ar trebui să lipsească din nicio bucătărie:

– rapiditate – în doar două-trei minute putem să ne încălzim mâncarea

– economie de timp – în timp ce se încălzește mâncarea, putem face orice alt lucru. Totul depinde de timpul setat, desigur. Plus că nu ai nevoie de niciun fel de configurare înainte să începi să-l folosești.

– economie de energie – dacă stăm să comparăm consumul unui cuptor cu microunde cu cel al oricărui alt electrocasnic din casă, care ar putea îndeplini funcții similare, cuptorul cu microunde consumă mult mai puțin.

s-ar putea sa-ti placa