Acasa Tehnologie Google X pregateste lansarea unui nou proiect

Google X pregateste lansarea unui nou proiect

by Dragos Schiopu

Lifturile spatiale ar putea deveni calea principala prin care omenirea ar putea ajunge in spatiu. La prima vedere proiectul pare a fi rupt dintr-un film SF, dar pentru Google asta nu are nici-o importanta.

06_SpaceElevator-570x345

Directorul proiectului Google X, Richard W. DeVaul a declarat ca deja s-au studiat anumite elemente pentru realizarea lifturilor spatiale. Echipa care se va ocupa de acest proiect se numeste Rapid Evaluation si promite a termina proiectul in urmatorii ani. Google a mai anuntat ca echipa Rapid Evaluation a termina deja schema de design a proiectului, urmand astfel sa poata sa se gandeasca la sistemul prin care va functiona trecerea de la pamant la orbita in conditii de siguranta.

Proiectul nu pare a fi cea mai stralucita idee. Nu exista la momentul de fata materiale suficient de rezistente pentru punerea in functiune a liftului pe distante atat de mari. Indiferent daca ar folosi un cablu, doua, sau 100 liftul nu va fi niciodata in conditii de siguranta.

Google a incercat sa rezolve aceasta problema prin folosirea nanotuburilor din carbon. Lungimea acestor tuburi nu poate depasi mai mult de 1 metru, iar Google nu are altceva de facut decat sa astepte ca tehnologia sa evolueze iar nanotuburile sa poata depasi dimensiunea de 1 metru pentru a se putea realiza in siguranta trecerea omului in spatiu cu ajutorul liftului.

 

s-ar putea sa-ti placa

2 comentarii

Mihai Ioan 19-04-2014 - 07:55

Ar fi extrem de stupida utilizarea cablurilor pentru a ridica un lift pana in termosfera sau chiar mai sus. Sunt peste 500 km! Google a admis ca a studiat doar partea de design, imi e greu sa cred ca cineva ar fi afirmat o asemenea prostie, cum ar fi utilizarea unui cablu! Pentru a ridica un lift nu-i necesara neaparat utilizarea unui cablu, se poate face magnetic! In plus, ascensiunea se poate face pe bucati.

Arbunea Ionut 19-04-2014 - 08:58

Tocmai asta am spus si eu „Indiferent daca ar folosi un cablu, doua, sau 100 liftul nu va fi niciodata in conditii de siguranta.” cu siguranta google va veni cu o idee buna pentru acest proiect.

Comentariile sunt inchise.