Acasa Telefoane Evolutia telefoanelor mobile din ultimii doi ani

Evolutia telefoanelor mobile din ultimii doi ani

by Dragos Schiopu

M-am gandit sa scriu despre evolutia telefoanelor mobile din ultimii doi ani pentru a analiza impreuna daca este vorba despre evolutie sau stagnare, despre nou sau reinventarea „vechiului”. Am in vedere in principal Samsung, Apple si LG, dar o sa vorbesc si despre noii competitori care vin din urma foarte tare precum Xiaomi si Huawei (telefoanele chinezesti in general).

cell_phone_evolution

In 2012 piata era discutata de iPhone 5 si iPhone 4s, Samsung Galaxy S3 si LG optimus G. Intre timp Nokia se chinuia sa supravietuiasca, iar limitarile pe care Microsoft le-a pus la sistemul sau de operare au dus la cumpararea Nokia de catre Microsoft.

iPhone 5 a fost un model destul de reusit dar mereu Apple lanseaza modelele in toamna deci vom avea in discutie atat 4s cat si iPhone 5. Samsung Galaxys S3 a fost un model destul de nereusit avand un procesor slab si un chipset grafic invechit. LG avea Optimus G, un model destul de reusit care era net superior lui Galaxy S3 si Nexus 4.

Pentru Samsung, Galaxy S3 a fost un esec pentru ca avea o autonomie slaba si dotari hardware chiar modeste. Desi modelul s-a vandut destul de bine, rating-ul utilizatorilor a fost mic pentru acest model. Greseala a fost remediata cu Samsung Galaxy Note 2 care a avut o autonomie foarte mare depasind si Galaxy Note 3 la acest aspect. O data cu aparitia lui Galaxy S4, Samsung devenea din nou un competitor serios pentru pasionatii de tehnologie. Galaxy S4 avea o autonomie net superioara lui S3, un design mai reusit, un display mai mare in conditiile in care dimensiunea telefonului nu era mai mare decat a lui S3. Dar Samsung a avut niste probleme cu Galaxy S4, mai exact cu umflarea bateriilor acestui model.

iPhone a lansat modelul 5 in toamna, iar utilizatorii au fost incantati ca Apple a adus un display mai mare, dar dezamagirea a fost ca display-ul era doar mai lung, nu si mai lat. Nici iPhone 5s nu a schimbat display-ul mult prea lung.

LG Optimus G nu s-a bucurat de vanzari foarte bune si a fost lansat imediat si Optimus G Pro. Dar nu aceste modele au saltat cota de piata pentru LG. Modelul G2 s-a vandut foarte bine si a avut parte de review-uri pozitive. G2 a impresionat prin bateria lui, mai exact prin autonomia acestuia. Pe XDA-Developers utilizatorii se laudau cu autonomii foarte mari, mai exact peste 6 ore de functionare pe display. LG G3 surprinde din nou placut, dar aduce un mare minus, autonomia care este cu 30% mai mica decat la G2.

Practic, vorbim de o evolutie in ceea ce priveste procesorul, memoria RAM, chipsetul grafic si in special display-ul. Dar ceea ce vedem este mai degraba o involutie. Diferenta dintre un ecran full hd si unul 2K nu este perceputa de ochiul uman, cele 40.000 de puncte in Antutu nu ofera o performanta radicala fata de un model cu 20.000 de puncte. Procesoarele sunt mult prea performante pentru software-ul actual, iar consumul energetic nu scade foarte mult. Da, Snapdragon 801 consuma mai putin decat 800, dar chiar este nevoie de o frecventa de 2,5 Ghz? Sigur ca nu. Performanta telefonului nu se rezuma doar la niste teste sintetice in Antutu, ci in utilizarea lui in viata reala. Display-ul a devenit mai bun, dar consuma si mai mult. LG G3 demonstreaza asta, autonomia lui este cu 30% mai mica decat la G2.

Telefoanele de top de la marii producatori ating 600 de dolari, ca pret de comercializare. Din urma vin producatorii Chinezi care nu se mai multumesc doar sa produca pentru Samsung, LG, sau alte firme de profil. Am intalnit tot mai multe stiri legate de Xiaomi. Din punctul meu de vedere, Xiaomi este un brand nou care a inceput sa devina marea problema pentru Samsung in China. Nu Apple mai reprezinta o problema, cat reprezinta Xiaomi. Lumea si-a dat seama ca iPhone este produs tot in China si ma refer la chinezi care au vazut in producatorii locali niste competitori seriosi.

Ca sa intelegeti evolutia pe care Xiaomi a avut-o, o sa va mai spun ceva. Produsele Xiaomi se gasesc si la Emag. Puteti accesa acest link si veti vedea produsele lor. De ce sa dati peste 2000 de lei pe un LG sau Samsung, cand aveti Xiaomi la un pret de 1200 de lei. Din partea acestor producatori avem parte de competitie, nu din partea celor de la LG sau Samsung. De Apple nu mai vorbesc, care au incercat sa blocheze si incarcatoarele care nu sunt realizate de ei. Vedem cat de disperate sunt anumite companii sa faca profit si aici ma refer la Apple.

Nokia a vazut ce inseamna sa nu te adaptezi la piata si acum nu mai exista. Vom vedea produsele Nokia urmat de „by Microsoft”. Greseala pe care a facut-o Nokia a facut ca Apple si Samsung sa ajunga lideri, iar Nokia a iesit din top 3 producatori. Nici macar cu pozitia a treia nu a ramas.

Vedem cum giganti se prabusesc si apar companii mici care le iau locul. Xiaomi este cel mai bun exemplu. Mai avem si telefoanele Huawei, dar ele inca au un pret mare pentru ceea ce ofera.

OnePlus One este un alt model de top, dar este greu de obtinut si tind sa cred ca a fost doar o reclama pentru Oppo.

Remarcam ca in ultimii doi ani piata telefoanelor s-a schimbat foarte rapid. Producatorii mici au acaparat treptat piata, s-au extins rapid, dar sigur avand preturi foarte bune. Dar pretul nu este totul, iar ei stiu asta. Xiaomi are un pret mic, dar o constructie de top. Caliatatea telefoanelor construite de chinezi au facut diferenta in deciziile consumatorilor. Cand vezi un review pozitiv, poate nu este adevarat, dar cand vezi sute atunci cu siguranta utilizatorii nu abereaza.

Si cum producatorii mici au aparut ca ciupercile dupa ploaie, preturile au inceput sa scada rapid in randul lor (al producatorilor mici). De fapt, pe mine nici nu ma intereseaza sa vad un LG sau un Samsung la 300 de dolari, avand in vedere ca producatorii mici vin din urma tare si ofera si actualizari de software. LG si restul marilor producatori ar trebui sa invete ce inseamna sa faci un amarat de update.

Sunt tare curios sa vad cine va fi liderul pe piata dupa doi ani, pentru ca la cum se misca lucrurile fanii incep sa se reorienteze rapid catre noi producatori care ofera un telefon de top la jumatate de pret. In fond, costul de productie este foarte mic pentru un iPhone 6 sau Galaxy S5, dar lacomia marilor producatori dubleaza/tripleaza pretul acestora.

Xiaomi vs other phones

s-ar putea sa-ti placa