Dupa ce am prezentat un ghid complet pentru alegerea unui masini de spalat si respectiv unei masini de spalat vase, va propun sa ne mutam in bucatarie, mai precis la aragazuri. Daca mergi acum intr-un magazin de electrocasnice, vei gasi cateva zeci de modele de la diferite companii si vei petrece poate ore pana vei lua o decizie. Duse sunt zilele cand aveai de ales dintre doua optiuni: un aragaz pe gaz sau unul electric, ambele dispunand si de un cuptor. Ei bine, mai jos puteti citi cateva lucruri pe care trebuie sa le aveti in vedere inainte de a cumpara aragazul potrivit pentru bucataria dumneavoastra.
4 reguli pe care trebuie sa le rescti atunci cand cumperi un aragaz
1.Cunoaste-ti nevoile
Coci mult de obicei? Ai nevoie de un aragaz cu un singur cuptor sau de unul ce dispune de un cuptor cu pereti dublii? Acestea sunt intrebari foarte importante la care trebuie sa gasesti un raspuns inainte de a da navala in magazin.
2.Ia in considerare marea varietate de modele
Multi producatori ofera combinatii de cuptoare care se pot potrivi nevoilor tale in bucatarie. De exemplu, poti fi interesat de un aragaz care are doua cuptoare mai mici. Sau, de asemenea, poate iti doresti un model care iti permite sa folosesti aragazul cu ajutorul gazului, in timp ce cuptorul functioneaza ca unul electric.
3.Stabileste-ti bugetul
Cumparatul unui aragaz se aseamana foarte mult cu shoppingul pentru rochia de mireasa: nu incerci rochii de zeci de mii de lei daca nu esti dispusa sa cheltuiesti atat de mult. Asadar, stabileste-ti bugetul de la inceput si respecta-l.
4.Nu te grabi
Graba strica treaba. Cand vrei sa cumperi ceva pentru tine, pentru casa ta, in cazul acesta un aragaz, nu te opri la primul model care iti place. Poate doua rafturi mai incolo se afla un aragaz mult mai bun si la un pret mai accesibil. Ai rabdare si uita-te atent la fiecare model care te intereseaza.
Tipuri de aragazuri
A. Aragazuri pe gaz – Aceste tipuri de aragazuri au fost apreciate o lunga perioada de timp pentru uniformitatea productiei lor de caldura. Aceasta caldura este masurata in BTU (unitati termice britanice) si variaza de la aragaz la aragaz, variind intre 5.000 BTU pentru foc mic si 17.000 BTU la un aragaz mai puternic. De asemenea, acest aragazuri, daca functioneaza cu gaze naturale, te ajuta sa economisesti destul de mult. In plus, le puteti folosi si in cazul unei pene de curet pentru ca acestea nu depind de electricitate.
Pretul lor se incadreaza intre 900 de lei si 9000 de lei.
B. Aragazuri electrice din sticla ceramica – Multi cumparatori sunt atrasi de aspectul neted si lucios al aragazului. Butoanele de incalzire stau, de obicei la un aragaz traditional, sub suprafata. In cazul acestui tip de aragaz, exista un senzor incorporat ce va permite sa stiti cand un arzator este fierbinte. Dezavantajul acestei plite il reprezinta faptul ca este dispusa la zgarieturi. De asemenea, limiteaza tipul de oale si tigai pe care le puteti folosi.
S-ar putea sa va placa la nebunie ca acest aragaz de curata foarte,foarte usor. Puteti folosi o solutie speciala sau pur si simplu apa cu detergent. Un lucru pe care trebuie sa-l luati in calcul inainte de a achizitiona acest tip de produs este verificarea circuitului electric. Plita electrica are nevoie de 50 de Amperi pentru a functiona, iar unele case mai vechi pot sprijini doar 30 de Amperi. Asadar, fa o verificare inainte.
Pentru a intra in posesia unui astfel de aragaz, trebuie sa scoti din buzunar intre 1500 de lei si 10500 de lei.
C. Altele – Pe langa aceste doua tipuri de aragazuri, exista si cele industriale care sunt foarte mari si sunt folosite mai ales in restaurate sau cantine. De asemenea, au aparut in ultimii ani aragazuri care au in loc de butoane, touchscreen. Apesi pe imaginea corespunzatoare ochiului pe care doresti sa il aprinzi. De asemenea, poti alege chiar si temperatura. Aceste aragazuri costa intre 3000 de lei si 11000 de lei.
Pentru ca traim in secolul aplicatiilor pe smartphone-uri, trebuie sa va spun ca s-a lansat o aplicatie tare interesanta si folositoare pentru cei care gatesc. Descarci aplicatia, scrii reteta, iar cu ajutorul internetului wireless, smartphone-ul tau va transmite aragazului temperatura la care trebuie setat si timpul in care se va prepara mancarea. Tu poti pur si simplu sa stai in alta camera si sa verifici evolutia mancarii, stiind in orice moment cat timp mai dureaza pana este gata masa. Inventatorii acestei aplicatii inca lucreaza la ea pentru a o imbunatati. Se pare ca va fi disponibila atat pentru Android cat si pentru iOS.
Cele mai bune si apreciate aragazuri sunt cele produse de companii precum Beko, Zanussi, Gorenje si Arctic. Poti intra chiar acum pe www.emag.ro si sa treci in revista modelele pe care le ofera ei, bineinteles la preturi putin mai mici decat in marile magazine de profil.
Nu uita ca atunci cand cumperi un aragaz, trebuie sa te gandesti si la designul bucatariei tale. De obicei, modelele gri metalizat sunt potrivite pentru o bucatarie mai moderna, iar cele clasice, cu diferite culori, sunt numai bune pentru orice fel de bucatarie cocheta.
Dupa ce ai achizitionat aragazul, cheama un specialist sa-l conecteze la teava de gaz, asta pentru a nu-ti pune in pericol casa, poate chiar si viata. Dupa ce totul este pus la punct, esti gata pentru a pregati prima cafea sau prima mancare, folosindu-te de noul venit in bucatarie. Mult spor la cumparaturi!