Bateriile disponibile pana la momentul de fata pe terminalele mobile, sunt de obicei de o capacitate mica, astfel incat ne obliga sa apelam la tot felul de metode pentru a economisi energie electrica si a tine telefonul o perioada mai lunga fara a fi conectat la priza. Un telefon incarcat la maxim, tine in jur de o zi, totusi, aici fac referire la telefoanele de ultima generatie, telefoanele cu un display mare, ce au un consum de energie electrica destul de ridicat. Un telefon obisnuit, fara prea multe functii, poate chiar, fara un ecran color, este capabil sa reziste si pana la doua saptamani, in functie de cat de mult este utilizat. Intrucat suntem in secolul vitezei, majoritatea persoanelor prefera mai degraba un terminal cat mai sofisticat, cu functii cat mai multe, astfel incat sa acapareze o mare parte din necesitati.
Cea mai simpla metoda cu ajutorul careia poti afla consumul real de baterie pe Android, este aceea de a apela la meniul de notificari si comenzi rapide, apasand mai apoi pe pictograma bateriei, pentru a vedea in timp real, ce aplicatie sau ce componente hardware consuma cel mai mult.
Majoritatea telefoanelor sunt determinate de un consum ridicat al bateriei din punct de vedere a intensitatii luminii ecranului, cu cat este mai luminos si mai puteric cu atat va consuma mai mult. De obicei, producatorii aleg sa integreze in terminalele inteligente, un senzor de lumina, ce va poate stabiliza intensitatea luminoasa in functie de zona in care va aflati, astfel incat sa se reduca consumul de energie electrica, insa, in acelasi timp sa nu deranjeze in utilizare.
Pe sistemul iOS utilizatorii pot apela la functionalitatile de monitorizare, mai exact la „Battery Usage cat si Data Usage”, pentru a verifica cat de mult trafic s-a consumat pe internet si cat de mult utilizeaza aplicatiile si sistemul, bateria telefonului sau a tabletei, in functie de device.