Acasa Tehnologie Telefoanele criptate inviolabile ar putea fi interzise

Telefoanele criptate inviolabile ar putea fi interzise

by Dragos Schiopu

In timp ce fiecare dintre noi incercam sa ne protejam intimitatea in mediul online dar si in viata de zi cu zi, folosindu-ne chiar si de tehnologie pentru a face asta, Agentia Nationala pentru Securitate din Statele Unite (NSA), alaturi de FBI, incearca sa impiedice aparitia pe piata a telefoanelor mobile criptate. In vizorul celor doua agentii se afla marii giganti ai internetului, Apple si Google.

telefoane criptate inviolabile

De ce ar face asta? Pentru ca, spre exemplu, un telefon mobil criptat ar impiedica politia si organele abilitate sa aiba acces la datele din mobilul unei persoane vizate de o procedura judiciara. Iar acest lucru ar putea compromite chiar si securitatea nationala, daca ne gandim la un atac terorist.

Decizia a fost comunicata zilele trecute, in cadrul unei conferinte a unor experti in securitate cibernetica de la Washington, chiar de catre seful NSA, Mike Rogers. Acesta a declarat urmatoarele: „Nu, nu trebuie sa lasam industria sa comercializeze telefoane mobile inviolabile, pentru care doar utilizatorul sa detina codurile PIN de acces la date (numere de telefon, fotografii, mesaje)”.

Nu este prima data cand o agentie de securitate din Statele Unite ridica problema telefoanelor criptate. In luna octombrie a anului trecut (2014), directorul FBI, James Comey a avertizat in legatura cu aceeasi problema.

Conform celor discutate la conferinta mai sus amintita, toate partile implicate (Apple, Google, NSA, FBI) vor incerca sa lucreze la o solutie de mijloc in cazul telefoanelor criptate inviolabile.

s-ar putea sa-ti placa