Acasa Computere System76, un super calculator cu Linux!

System76, un super calculator cu Linux!

by Dragos Schiopu

c

Tot mai multe companii cauta sa scoata ceea ce e mai bun de la un device, cauta sa il faca de dimensiuni cat mai mici si cu performante cat mai mari intocmai pentru ai multumi pe toti. Din pacate cu tehnologia existenta la aceasta ora se pare ca mini-sistemele de acest tip nu pot sa satisfaca pe deplin toate cerintele utilizatorilor, intrucat performantele nu se pot ridica la asteptarile si preferintele cautate pe piata. Insa, printre multe altele un astfel de dispozitiv este capabil sa duca mult mai multe informatii in comparatie cu un telefon sau o tableta, avand sub carcasa unele dintre cele mai performante si mai noi tehnologii de pe piata.

System76 Meerket Linux PC este printre putinele astfel de dispozitive ce vin cu Linux deja preinstalat, fapt ce ii confera un maxim de siguranta si confort in utilizare. Sub carcasa acestui mic dispozitiv se ascund cele mai noi procesoare BroadWell de la Intel. Sistemul de operare preinstalat este Ubuntu Linux, ultima versiune aparuta, oferindu-i astfel exact tool-urile de care are nevoie orice utilizator in operarea unui asemenea terminal.

Dimensiunile unui astfel de dispozitiv inteligent sunt de aproximativ 10 x 10 centimetri, lucru ce dovedeste cat de mult a evoluat tehnologia in rapiditate si efectuarea sarcinilor.

Pretul de start va fi de aproximativ 500 de dolari, pentru versiunea cu Intel Core 3-5010U cu Intel HD 550 sau Intel Core i5-5250U. Printre multe alte beneficii ale unui astfel de dispozitiv se enumera si capacitatea extrem de mare de stocare, 2TB. Cantitatea maxima de memorie RAM suportata este de pana la 16GB, fiind un sistem modular. Pe langa HDD-ul de 2,5 inch, micutul sistem de calcul va mai avea si un SSD cu interfata M.2, ce il va ajuta sa execute mult mai repede anumite comenzi si operatii.

Pe partea de conectica se regasesc patru porturi USB, un slot HDMI, un Display Port, Gigabit Ethernet cat si o iesire pentru casti. Conform producatorilor micul System76 ar trebui sa fie lansat in aproximativ cateva saptamani.

s-ar putea sa-ti placa