Acasa Tehnologie Studiu: Tabletele si telefoanele smart afecteaza somnul copiilor

Studiu: Tabletele si telefoanele smart afecteaza somnul copiilor

by Dragos Schiopu

Copiii care au acces la tablete si smartphone-uri in camera lor au parte de mai putin somn decat cei care nu au acces la astfel de dispozitive, potrivit unui studiu publicat luni si citat de AFP.

copil tableta

S-a observat ca dintre 2.000 de elevi studiati, cei care au la indemana tablete si smartphone-uri in camera lor dorm in medie cu 21 de minute mai putin decat colegii lor care nu au acces la astfel de aparate, se arata intr-un studiu publicat de revista americana Pediatrics.

Pe de alta parte, copiii care au in camera lor un televizor dorm in medie cu 18 minute mai putin decat cei care nu au o telecomanda la indemana.

„Aceste rezultate trebuie sa atraga atentia asupra accesului nelimitat la ecranele instalate in camerele copiiilor”, noteaza autorii studiului condus de Jennifer Falbe de la Institutul de Sanatate Publica de la Universitatea din California.

Studiul a fost realizat pe un numar de 2.048 de copii, cu varste cuprinse intre 10 si 13 ani, care invata la scolile din Massachusetts (nord-estul SUA).

Nu este de mirare ca mersul la culcare nesupravegheat in prezenta unui gadget sau chiar a televizorului in camera copilului, il poate determina pe acesta din urma sa mai zaboveasca putin si sa se mai joace. Cati dintre noi ne jucam pe telefon dupa ce inchidem laptopul si ne bagam in pat? Sau programam televizorul sa se inchida singur si il lasam sa ne oboseasca ochii pana adormim?
Si daca pe copii ii poate afecta, pentru ca le reduce din timpul de somn, pe mine, cel putin, ma ajuta sa adorm mai repede.

In acelasi timp, stim deja din diferite alte studii sau experiente ca folosirea dispozitivelor mobile in exces de catre copii le poate afecta vederea, asa ca folosirea acestora pe timp de noapte / seara poate reprezenta un pericol la fel de mare pentru vedere cat si pentru somn.

s-ar putea sa-ti placa