Acasa Electrocasnice Slow cooker-ul, un electrocasnic care îți poate schimba cu adevărat viața

Slow cooker-ul, un electrocasnic care îți poate schimba cu adevărat viața

by Dragos Schiopu

La foc lent. Toate lucrurile bune în viață se gătesc astfel. Niciodată nu dă greș. De fapt, în ceea ce privește gastronomia, multă lume a realizat că unul dintre cele mai bine păzite secrete ale bunicii nu era, în realitate, un secret, ci o calitate: răbdarea. Graba strică treaba dintotdeauna, dar în bucătărie parcă mai mult decât oriunde: fiecare ingredient are timpul său, iar papilele gustative își dau seama de asta.

Totuși, când se caută o alimentație sănătoasă fără a pierde din vedere gustul mâncării gătite în casă, ceea ce lipsește nu este cheful, ci răbdarea. Timpul. Atunci ne rămân două variante: să ne predăm grătarului, salatelor și mâncării comandate prin Glovo sau Food Panda, ori un slow cooker.

Viața e mai alertă acum decât pe vremea bunicilor noastre, dar și noi, noile generații, avem nevoie de mâncare bună și sănătoasă, chiar dacă nu mai avem timpul necesar pentru asta.

Slow cooker-ul este soluția, în acest caz. Acest aparat electrocasnic care are ani de zile de când tot câștigă în popularitate, format dintr-o carcasă de metal care se conectează la priză, și un recipient de ceramică, a apărut și în România de câțiva ani și câștigă tot mai mulți adepți. Mirosul de mâncare proaspăt gătită, atunci când ajungi acasă de la serviciu, este o binecuvântare pentru orice familie. Nu acesta este însă singurul motiv pentru care un slow cooker este apreciat. Versatilitatea sa, dat fiind faptul că poți găti o mulțime de rețete diferite, este un alt mare avantaj. Economia pe care o faci la curent electric, întucât consumă foarte puțin, de asemenea. Supe, tocănițe, paste, ba chiar și prăjituri. Orice rețetă poate fi adaptată pentru metoda slow, programată și o găsești gătită la ora mesei.

O dietă este momentul ideal în care să apelezi la un slow cooker. Legume, pește, carne, ouă, legume… Totul poate fi gătit la slowcooker, iar rezultatele vor fi senzaționale.

Ca urmare a timpului mai lung de preparare, la temperaturi scăzute, aparatul ajută la frăgezirea cărnii, intensifică aroma alimentelor și le păstrează suculente și gustoase. Nu necesită multă grăsime, mâncarea nu se arde și nu se lipește, nu trebuie supravegheată, iar la finalul procesului de gătire este păstrată caldă, până la momentul servirii. Toate aromele mâncării gătite la temperaturi scăzute, lent, se impregnează în mod natural în rețetă, fără a se pierde sau evapora. Prin gătitul la slow cooker se obțin texturi și savori dificil de obținut prin alte metode de gătire.

Avantajele unui slow cooker, pe scurt:

1. Nu se pierd vitaminele solubile, iar căldura este distribuită uniform

2. Permite gătirea cu mult timp înainte, fără necesitatea de a o supraveghea în timpul procesului

3. Se poate programa pentru a găsi mâncarea recent gătită la ora la care dorești

4. Temperatura de gătire este constantă într-un slow cooker

5. Carnea se gelatinizează, căpătând un gust și o aromă mai bune

6. Dispune de un termostat, pentru reglarea temperaturii – legumele vor iesi perfecte

7. Întrucât funcționează cu curent electric, se poate lua cu sine și poate fi folosită oriunde și are un consum minim de energie electrică

Slow cooker-ul a fost inventat în anii 50, în SUA, dar în Europa a ajuns ceva mai târziu, prin anii 70. Acest tip de aparat a ajuns în țara noastră abia după anii 90, odată cu deschiderea granițelor și a importurilor libere.

În SUA și Europa Occidentală, unde slow-cooker-ul a ajuns mai demult, acesta este denumit, adesea, și Crock Pot, după numele primelor slow cookere existente pe piață. Practic, produsul a ajuns să fie confundat cu brandul cel mai cunoscut, lucru care s-a întâmplat și la noi cu xerox-ul, drujba, frigiderul, adidașii sau rimelul. Aceste cuvinte mai poartă numele de eponime.

Inventatorul Crock Pot-ului, un bărbat pe nume Irving Naxon a încercat să obțină încă din 1936 un patent pentru invenția sa: un dispozitiv de încălzire a alimentelor, care consta într-o inserție susținută de o carcasă care deținea un dispozitiv de încălzire, care facilita încălzirea uniformă a alimentelor la interior. Acest dispozitiv era, de asemenea, portabil.

s-ar putea sa-ti placa