De cele mai multe ori, fie ca avem credite la banci, fie ca vrem sa cumparam o masina sau un apartament sau, de ce nu, vrem sa stim cam cat ne costa un nou abonament de telefonie, avem nevoie de cursul euro/usd si, eventual, de un convertor valutar care sa ne spuna cat mai exact cam care este suma pe care o avem de platit sau, de ce nu, de incasat. Si chiar daca e vorba de un calcul matematic destul de simplu, adevarul e ca suntem destul de comozi si ne dorim un soft sau o mica aplicatie care sa faca toata treaba pentru noi.
Asa ca mi-am propus sa fac o lista cu diferite modalitati de a cunoaste informatii despre cursul valutar online in timp real si despre modalitati rapide de conversie a unei valute la o alta valuta, incepand cu metoda clasica, aceea de a folosi un calculator basic si terminand cu aplicatii mai complexe, care te informeaza in timp real despre modificarile care apar zi de zi.
Cum va spuneam si mai sus, cel mai simplu este sa faci conversii cu ajutorul unui calculator, cu aproximatie. In cazul in care vrei o conversie de la euro la lei, inmultesti cu 4.5. Da, euro in momentul asta este 4.40 lei, dar eu prefer sa fac socoteala cu 4.5, stiind ca daca sare de aceasta valoare, sigur aud eu la stiri si pot sa-mi ajustez calculele. Daca am nevoie sa stiu cat vine cu tot cu TVA, inmultesc suma rezultata cu 1.24, iar daca vreau sa stiu doar TVA-ul la suma, inmultesc cu 0.24. Matematica simpla, as zice eu, desi pentru unii e destul de complicat sa inteleaga ce inseamna 25% sau sa lucreze cu procentele. Daca vrei sa convertesti lei in euro, atunci imparti la 4.5 suma respectiva. Uneori insa, cand vine vorba de procente, si mie imi vine greu si ma mai incurc, sau ma incurcam la inceput, ca acum deja m-am invatat.
O a doua metoda, pe care eu o folosesc foarte des, sunt siteurile online care prezinta astfel de informatii. Aici oferta e diversificata, incepand de la bnr.ro care prezinta datele nu tocmai user friendly si pana la siteuri facute cu mult gust si care cauta sa te atraga in a le utiliza cat mai des. Altele sunt pline de reclame si eu tocmai am renuntat de curand la una din ele din aceasta cauza. Motiv pentru care va recomandam aplicatia din link-ul de la inceputul articolului. Cel putin deocamdata are o pagina destul de curata si se incarca rapid.
A treia metoda este cea a aplicatiilor mobile. Bineinteles ca trebuie sa ai o conexiune la internet pentru a putea avea cursul valutar corect si oferta este atat de variata si diferita, incat nu as fi in stare sa va spun care este cea mai buna varianta pentru voi. Daca folositi un telefon cu Android, puteti alege de aici. Aplicatia ideala, as zice, ca are toate cursurile valutelor principale stocate pe telefon, cel putin pe ultimul an de zile, iar cand gaseste o conexiune la internet, isi actualizeaza lista. Eventual, cand deschizi aplicatia, te avertizeaza ca ultima actualizare de curs o are de acum cateva zile si ca ii trebuie internet daca vrei cursul valutar la zi. In acest fel, daca ai plecat de acasa, unde aveai o conexiune la wi-fi, dar nu mai ai internet, tot poti folosi aplicatia cu datele actualizate la zi.