Acasa Computere Play-i, robotul menit sa invete copiii tehnici de programare

Play-i, robotul menit sa invete copiii tehnici de programare

by Dragos Schiopu

Ai observat cum copiii din ziua de azi, sunt tot mai curiosi si tind sa isi petreaca tot mai mult timp explorand obiecte precum smartphone-urile, tabletele sau laptopurile? Daca pentru noi, ceea ce fac ei pare doar o joaca pentru copii, afla ca ei invata despre functionarea lor mai mult decat ne dam noi seama.

Bo-and-Yana

Acum, ce-ai spune daca copilul tau ar invata programare cu ajutorul unor robotei? Vorbesc despre robotii Play-i: Bo si Yana. Nu este nevoie sa cunosti codificare pentru a recomanda altora cum sa o faca. Pentru a invata pasii de baza in programare, nu este nevoie sa te folosesti neaparat de ecranul unui calculator, scriind linii de cod. Nu poti nega faptul ca alfabetizarea calculatorului este importanta si nu ar trebui sa fie un mister, mai ales pentru copilul tau, care poate descoperi si invata tainele programarii mult mai usor acum, cu ajutorul lui Bo si Yana. Play-i isi propune sa invete copiii intre 5 si 8 ani, conceptele din spatele codurilor cu un simplu robot sferic si un iPad.

Un startup american construit de ingineri de la Google, Apple si Frog Design au scos la bataie, într-o campanie de strangere de fonduri de tip crowdfounding, doi roboti construiti din sfere, destinati copiilor. Obiectivul campaniei de strangere de fonduri a fost de 250.000 de dolari, prag deja atins, iar pana la inchiderea campaniei mai este o luna. Scopul campaniei este de a aduce produsul pe piata. Preturile de campanie ale acestor robotei sunt de 49 USD respectiv 149 USD, iar la vanzare preturile vor creste la 69 USD, respectiv 199 USD.

Primul robot, Bo, este o platforma mobila, un explorator, ce urmareste comenzile de programe pentru copii printr-o aplicatie iPad kid-friendly. Al doilea robot, Yana, este un detector de miscare ce spune si povesti. Prin utilizarea unei aplicatii de pe un dispozitiv cu touchscreen iPad sau alt dispozitiv asemanator, parintii si copiii pot atinge o serie de imagini pentru a o comanda robotul sa execute o serie de comenzi ”programate” sau directe.

Robotii pot trage sau transporta diverse obiecte. Bo poate fi chiar programat pentru a juca Twinkle, de a da ”trezirea”, sau chiar de a canta ”la multi ani” pentru un membru al familiei. Yana, este un robot simplu, aceasta nu se poate deplasa, dar copiii il pot programa pentru a urla ca un leu atunci cand este lovit, sau pentru a scoate sunet ca un elicopter sau avion atunci cand este agitat. Robotii pot efectua multe alte comenzi si pentru asta au fost inclusi foarte multi senzori realizati ”in-house” pentru a mentine costurile in jos.

Tehnologia avanseaza si lasam lumea dominata de imaginatia copiilor si ajungem intr-o lume noua, in care copiii vor fi condusi de mana de fier a tehnologiei high-tech. Cel mai bun mod de a vedea cum functioneaza, este de a le urmari in actiune in clipul de mai jos.

s-ar putea sa-ti placa