Acasa Tehnologie Noul „Google Translate” pentru smartphone-uri traduce in timp real

Noul „Google Translate” pentru smartphone-uri traduce in timp real

by Dragos Schiopu

Google a lansat astazi, 14 ianuarie, o noua versiune a aplicatiei sale gratuite de traducere „Google Translate” care transforma smartphone-urile cu sisteme de operare Android si IOS (Apple) in aparate de traducere in timp real.

google translate

Noua versiune aduce ca principal avantaj faptul ca este suficient sa scanam cu smartphone-ul un afis, un meniu, reteta sau orice alt text in limba franceza, germana, italiana, portugheza, rusa sau spaniola pentru a vedea traducerea textului respectiv in engleza.

Traducerea instantanee a textelor este realizata cu ajutorul camerei foto a telefonului.
Spunem deci adio dictionarului de buzunar? Cu siguranta, da.

Aplicatia „Google Translate” functioneaza cu sistemul Word Lens Technology, achizitionat de Google in mai anul trecut, cand a cumparat start-up-ul american Quest Visual. Aceasta tehnologie utilizeaza modul video al camerei foto al telefonului pentru a identifica textele, a le traduce si a le afisa pe ecran, ca si cum ar fi scrise in engleza.

„Cand consultati meniul unui restaurant este foarte practic, puteti indrepta imediat camera spre ceea ce vreti sa comandati”, a declarat Otavio Good, fondatorul Quest Visual, care si-a folosit iPhone-ul pentru a scana si a traduce o reteta de paste italienesti. Sistemul functioneaza independent de internet, fapt ce evita supraincarcarea benzii operatorului telefonic”, a notat el.

Surprizele nu se opresc aici. Noua versiune a aplicatiei „Google Translate” ofera si o varianta pentru conversatie care utilizeaza recunoasterea vocala si capacitatile de Cloud ale Google pentru a traduce dialogul in limbi straine dintre doua persoane. In acest caz este insa necesara o conexiune deoarece sistemul are nevoie de capacitatile serverelor Google pentru a asigura traducerea.

Dezvoltatorii spera ca noul serviciu sa fie util atat turistilor care calatoresc in tari straine cat si profesorilor, personalului medical sau politiei.

Sumarizand, cu noul Google Translate pentru smartphone:
• Traduceti din/in 80 de limbi
• Conversati natural si permiteti ca Google sa traduca
• Vorbiti, tastati, scrieti sau faceti o fotografie pentru a traduce
• Traduceti offline in timp ce calatoriti. Nu este necesara vreo conexiune la internet.
• Salvati-va traducerile si accesati-le de pe orice dispozitiv.

s-ar putea sa-ti placa

1 comentariu

Dragos Schiopu 14-01-2015 - 21:52

Inca nu-l pot instala pe telefon vad.

Comentariile sunt inchise.