Cand am dat peste zilele caniculare de saptamana trecuta mi-am pus si eu ca toata lumea intrebarea cum aleg cel mai bun aparat de aer conditionat? Cand esti hotarat si vrei sa-ti achiziționezi un astfel de produs si dai de multitudinea de produse sigur ai un sentiment de nesiguranta si incerci pe cat posibil sa te documentezi mult mai mult decat ai facut-o pana in acel moment. Asa cum am spus si in articolu trecut de data aceasta imi doresc sa va raspund cu argumente si informatii la intrebarea care este cel mai bun aparat de aer conditionat pentru necesitatile tale.
Ce trebuie sa stiu despre aparatele de aer conditionat?
Ar fi foarte multe de discutat despre acest subiect, dar ma limitez la tot ceea ce este mai important. Cu alte cuvinte nu vreau sa va incarc memoria cu fel de fel de informatii, de care in mod norma nu veti avea nevoie.
Trebuie sa stiti ca pentru alegerea unui aparat de aer conditionat care sa corespunda nevoilor voastre informatii despre tipul de aparat, puterea aparatului, cantitatea de energie electrica pe care o consuma, locul unde il amplasati, filtrele pe care le utilizeaza, nivelul de zgomot al aparatului de aer conditionat si nu in ultimul rand banii pe care ii dati pentru achizitionarea lui. Si cum toate aceste lucruri par o insiruire de date la prima vedere ar fi mult mai bine sa vi le explic pe inteledul tuturor.
- tipul de aparat – cred ca in cautarile voastre ati descoperit faptul ca si aparatele de aer conditionat sunt de mai multe tipuri. Printre aceste am sa amintesc de cele mai cunoscute si utilizate: sisteme de climatizare `split`, aparate `ductibile` si aparate de aer conditionat portabile;
Sistemele de climatizare split – sunt acele sisteme ce au doua componente (intern/extern sau mai pe intelesul tuturor in interior si afara);
Aparate ductibile – aceste aparate transporta aerul printr-un tavan fals si prin canale flexibile, izolate termic. Bineinteles aceste aparate impiedica formarea curentilor de aer;
Aparate de aer conditionate portabile – aceste aparate au eficienta scazuta si sunt incomode. In plus au nevoie suplimentara de un tub pentru aerisire ce trebuie scos pe geam pentru evacuarea aerului cald;
- Puterea aparatului de aer conditionat – pentru cei ce inca nu stiu puterea acestor aparate se masiara in BTU/h (British Thermal Units/ hour), iar pentru intelegerea acestor parametrii in standardele europene se exprima in W sau kW. De exemplu 9.000 BTU/h impartit la 3.412=2,64 kW;
Pentru o camera obisnuita de pana la 20 metri patrati este comandat un aparat de aer conditionat de peste 9.000 BTU/h.
Iar pentru o camera cu o suprafata de 25 metri patrati sunt necesare aparte de aer conditionat cu o putere de peste 12.000BTU/h.
Cum de altfel pentru spatii cuprinse intre 24-30 metri patrati sunt necesare aparate de aer ce au o putere cuprinsa intre 14.000 si 16.000 BTU/h si bineinteles pentru suprafete si mai mari este reco mandat sa achizitionati 2 aparate de aer conditionat.
- Cantitatea de energie electrica pe care o consuma – cu totii stim ca cele mai bune electrocasnice de pe piata sunt cele de casa A+, dar asta nu inseamna ca toata lumea isi achizitioneaza atfel de produse. Unii poate pentru ca nu s-au informat suficient, iar altii, desi mai putini la numar nu isi permit produse electrocasnice care sa se incdreze in clasa A+ de energie.
In cazul aparatelor de aer conditionat lucrurile sunt foarte simple, poate chiar mai simple decat la celelalte produse electrocasnice – cele mai bune se incadreaza in clasa de energie A+. Si este lesne de inteles ca aparatele de aer conditionat ce se incadreaza in clasele de energie A si A+ au un consum mai mic cu pana la 40% fata de cele din clasa de energie C si D.
- Atributele pe care si le detine un aparat de aer conditionat – printre care aici amintesc de filtrele folosite, nivelul de zgomot pe care il poate produce si functiile pe care le detine.
Este deja stiut faptul ca filtrele de la aparatul de aer conditionat nu sunt pentru o vesnicie si ca este recomandat ca la un momendat sa i se faca o revizie aparatului si sa se schimbe aceste filtre. De obicei oamenii s-au invatat sa faca acest lucru (revizia aparatului de aer conditionat) chiar inainte de venirea verii si de utilizarea in exces a acestuia.
Nivelul de zgomot al aparatului de aer conditionat – nimanui nu-i face placere sa traiasca in galagie, dar sunt anumite aparate ce depasesc maximul de nivel de zgomot acceptabil dintr-o camera, adica un nivel de zgomot de circa 65 dB. Nu mai punem la socoteala nivelul de zgomot pe care acest aparat il poate produce la exterior ci ne rezumam strict la cel de interior.
Functiile pe care le detine un aparat de aer conditionat – chiar daca la prima vedere nu par asa importante, cred ca ar trebui sa stiti ca adevaratele tehnologii se gasesc in aceste functii pe care le are fiecare aparat in parte. Spre exemplu o astfel de functie si de tehnologie este si cea Inverter. Ei bine aceasta functie este in stare sa-si modifice capacitatea de racire sau incalzire in functie de temperatura dintr-o incapere. Tot aceasta tehnologie este capabila sa reduca acel consum de energie cu pana la 30% si mai poate face multe alte lucruri minunate pe care le vom discuta intr-un articol separat unde voi dezvolta acest subiect. Si bineinteles ca nu trebuie uitata nici functia de dezumificare pe care o stim toti.
- Locul unde vei aseza aparatul de aer conditionat – ar fi foarte bine pe cat posibil sa evitati zonele cu o umiditate ridicata, directia razelor de soare si bineinteles evitarea tuturor surselor de caldura si incalzire.
- Banii pe care ii investiti pentru achizitionarea unui aparat de aer conditionat – daca aveti impresia ca puteti cumpara cel mai bun produs cu cel mai mic si redus pret va inselati amarnic. Totusi nu spun ca cele mai scumpe aparate sunt cele mai bune, dar trebuie sa aveti in vedere ca un aparat cat de cat ok nu va costa 2 lei, ci va avea un pret care sa rezoneze cu facilitatile pe care le poate oferi.
Bine ar fi sa luati in calcul in momentul in care vreti sa achizitionati un astfel de produs durata de viata pe care o are un aparat de aer (cele mai multe au o durata de viata de circa 10 ani, dar nu este obligatoriu), termenul de garantie pe care il are produsul si de ce nu sa va interesati de firma producatoare, avand in vedere ca marcile de renume din domeniu sunt Daikin sau York.
Asadar folositi-va de fiecare data vigilenta atunci cand vreti sa cumparati un produs indiferent de natura acestuia.