Acasa Tehnologie CES 2015: Mercedes-Benz F 015, masina care se conduce singura

CES 2015: Mercedes-Benz F 015, masina care se conduce singura

by Dragos Schiopu

Constructorul de automobile german Daimler a prezentat in ajunul deschiderii Salonului Consumatorilor de Electronice (CES) din Las Vegas prototipul unei masini care poate rula fara sofer si in care pasagerii pot sta fata in fata.

Mercedes-Benz F 015

Mercedes-Benz F 015 este o masina electrica dotata cu o multime de dispozitive electronice, cu o forma ovala futurista si cu o functie mai mult decat interesanta a scaunelor din fata care se pot rasuci fie ca cei doi pasageri din fata sa poata sta fata in fata unul cu celalalt, fie ca ambii sa stea fata in fata cu pasagerii de pe bancheta din spate. Producatorul acesteia a asemanat-o, datorita rasucirii scaunelor, cu o trasura.

In timp ce pasagerii se relaxeaza, discuta sau se dedica unor activitati precum utilizarea ecranelor tactile integrate in tabloul de bord, in portiere sau in geamul din spate (pentru ca da, cele trei parti ale masinii sunt dotate cu ecrane tactile), masina ruleaza singura spre destinatia aleasa. In afara de ecranele tactile, pasagerii pot interactiona cu vehiculul gratie comenzilor prin gesturi sau declansate prin simpla miscare a ochiului.

Vehiculul ‘comunica’ cu spatiul care il înconjoara, in functie de modul in care ruleaza — manual sau automat — si poate reactiona la deplasarile unui pieton in fata masinii. Deci va respecta trecerile de pietoni dar si traversarile neregulamentare ale pietonilor. Asta ar insemna reducerea pana la disparitie a accidentelor in care sunt implicati pietonii.
„Este opinia noastra despre viitor in termeni de design, concept si comunicatie a masinii”, a comentat Zetsche, patronul Daimler. Dincolo de performanta tehnica, prototipul se doreste si reflectia unei noi filosofii.

Mercedes-Benz F 015 2

Prototipul a circulat luni seara (5 ianuarie) pe bulevardul ‘Strip’ din Las Vegas pentru a se alatura standului firmei germane prezente la CES, unde va ramane expus pana pe 9 ianuarie, cand CES se incheie.

Detalii despre acest vehicul avem in videoclipul de mai jos.

http://youtu.be/DYTV4d-Gn0s

s-ar putea sa-ti placa