Acasa Tehnologie Ce planuri are AMD in 2014?

Ce planuri are AMD in 2014?

by Dragos Schiopu

AMDIn urma cu doua zile v-am publicat un articol despre planurile Intel pentru anul 2014, astazi public unul cu aroma asemanatoare in care v-am scris despre planurile pe care le care AMD in 2014.

In timp ce Intel a prins curaj in utilizarea Atom pentru a asalta piata tabletelor in lupta cu ARM, AMD lanseaza produse noi in speranta ca vor putea castiga market share. In ce vrea mai exact sa investeasca AMD? In console!

Este imposibil de spus cat vor castiga AMD in acest an din console, insa atat Sony cat si Microsoft s-au laudat cu vanzari de peste doua milioane de device-uri in primele saptamani dupa fiecare lansare. Daca tinem cont de aceste sume, plus numarul total de vanzari din preajma sarbatorilor, ajungem la aproximativ 6 milioane. Conform afirmatiilor facute de Rory Read, CEO AMD, in cadrul conferintei Q3, acestia vor incasa intre 14 si 16 dolari pe consola. Dintr-un simplu calcul am ajunge la un profit de 80 ~ 100 milioane de dolari. Insa dupa cum am precizat, este prea devreme pentru facut astfel de afirmatii.

AMD ar mai putea sa investeasca si in servere bazate pe procesoare ARM Cortex-A57.

hierofalcon

AMD planuieste sa lanseze in acest an primul lor procesor Cortex-A57 si sa preia cu usurinta golul lasat de Calxenda. Unul dintre avantajele AMD este faptul ca deja au respect si experienta prin SeaMicro, o firma subsidiara ce se ocupa de solutii de stocare, cloud si multe altele.

Prin aceasta miscare vor da o lovitura foarte serioasa catre Intel, care are deja investitii masive in procesoare pentru servere. Bay Trail de la Intel va fi in razboi direct cu Cortex-A57, ce mai poarta numele de Hierofalcon si ar avea un consum cuprins intre 15 si 30 watti, pana la 8 core-uri si ar fi capabil sa suporte o latime de banda de 10 Gb prin ethernet.

AMD mizeaza si pe tehnologia HSA, care si-a facut aparitia cu ceva timp in urma, fiind prezenta intr-o forma destul de primitiva in APU. Insa despre HSA am sa va scriu detaliat alta data.

s-ar putea sa-ti placa