Acasa Computere 10 dintre cele mai rapide supercomputere din lume!

10 dintre cele mai rapide supercomputere din lume!

by Dragos Schiopu

Supercomputerele au fost folosite de-a lungul timpului in diverse actiuni. Ar fi interesant daca am putea spune ca au atat puterea cat si abilitatea necesara in a raspunde intrebarilor legate de viata, univers si orice altceva. Insa treaba asta ramane doar un vis.

Desi au prefixul super, ca si un supererou, aceste computere nu au fost utilizate doar in scopuri de bune, cum ar fi cercetarea si alte lucruri pozitive. Au avut si vor avea foarte multe aplicatii militare, cum ar fi simularea scenariilor de razboi, traiectorii ale rachetelor militare si multe alte lucruri nu tocmai pasnice.

Din fericire, aceste supercomputere au si utilizari benefice. Printre ele se numara prevenirea dezastrelor naturale, a cutremurelor, monitorizarea vulcanilor si o multime de alte lucruri.

In continuare am sa va enumar 10 din cele mai cunoscute super computere, alaturi de mici informatii despre activitatile pe care acestea le fac.

tianhe-2

1. Tianhe-2, cunoscut si sub numele de Milky Way 2, este un super computer localizat in Guangzhou, China, dotat cu 3.120.000 core-uri capabile sa livreze 33,86 petaFlOPs. A fost construit de catre NUDT (Universitatea Nationala de Tehnologie Defensiva a Chinei) iar activitatile acestuia sunt bineinteles tinute in secret. Totusi, exista rapoarte potrivit caruia acest computer este folosit de catre cercetatorii Chinei pentru predictia cutremurelor, modele climatice si anumite cercetari in industria constructiilor auto.

Kcomputer_5_800x600
2. K Computer, localizat in Japonia, mai exact in Institutul de Cercetare Stiintifica Riken din orasul Kope. Acesta a fost primul computer ce a atins 10 petaFLOPs si consuma cat 10.000 de locuinte. Aplicatiile acestuia sunt strict stintifice, de la prevenirea dezastrelor, la medicina si modele climatice.

titan2
3. Titan – localizat in USA, a fost construit in Laboratorul National Oak Ridge si are 18.688 de CPU-uri si tot atatea GPU-uri. Acesta ofera o putere teoretica de procesare de pana la 27 petaFLOPs. A fost utilizat pentru calcularea modelelor climatice si cercetare in industria producatoare de semiconductoare, plastice, dar si in proiectarea motoarelor cu combustie in scopul eficientizarii acestora.

Marius Stan MIRA simulations in building 240 30292D
4. Mira, construit de catre IBM, este folosit de catre seismologi, chimisti si climatologisti. IBM sustine ca Mira poate calcula intr-o singura secunda mai mult decat ar putea calcula toata populatia din USA intr-un an.

piz-daint-cscs1
5. Piz Daint, un computer elvetian ce poata numele unui munte aflat in Alpi. Acesta este detinut chiar de catre Centru National de Calcul Piz Daint si a primit un upgrade hardware care ii mareste capacitatea de procesare de 20 de ori, cu un consum de energie redus la mai mult de jumatate. Este cel mai puternic supercomputer aflat in Europa si poate fi utilizat de orice cercetator, indiferent de domeniul practicat, in urma unei aplicatii care dureaza cel putin 6 luni. Comisia care prioritizeaza si decide este independenta si tine cont de cat de importanta este cercetarea aplicantului in vederea acceptarii.

Stampede_system_shot_750_web
6. Stampede, tot american, aflat de data asta in Austin si detinut de catre Centru de Calcul Avansat Texas. Este folosit in medicina, in scopul imbunatatiri imaginilor tumorilor, predictia de cutremure din California, analiza lingvistica si muzicala dar si in studii asupra getarilor din Antartica.

Supercomputer Juqueen
7. JUQUEEN, realizat de catre IBM, localizat in Germania, in institulul de cercetare Forschungszentrum Jülich. Este utilizat in neorologie, cercetare biologica, fizica quantica si climatologie. Pe acest super computer este testat proiectul Human Brain Project, care are cele mai mari sanse de simulare ale unui creier uman.

83
8. Vulcan, tot realizare IBM, este localizat in Laboratorul National Lawrance Livermore din California si este operat prin „bunavointa” Administratiei Nationale de Securitate Nucleara Americana. Practic, este al guvernului si este folosit din anul 2013 si de catre cercetatori, ingineri si alte persoane academice, care conduc cercetari in domeniul energetic, biostiintific, atmosferic si nu numai.

IBM-Sequoia
9. Sequoia, numit si IBM Sequoia, este aflat in USA si a detinut titlul de cel mai rapid supercomputer al anului 2012. Desi scopul initial a fost militar, mai exact, simularea armelor nucleare, este utilizat in aplicatii stiintifice legate de climat, astronomie si studii asupra genomului uman.

supermuc
10. SuperMUC, un super computer realizat de catre Intel si IBM aflat in Garching, langa Munich. Nu este unul dintre cele mai rapide insa este valabil tuturor cercetatorilor europeni care vor sa depaseasca barierele ingineriei si stiintei. Este utilizat in chimie, seismologie, biologie, dinamica fluidelor si multe alte domenii.

Sper ca va placut acest articol, iar daca aveti cunostinte in ceea ce priveste si alte computere, va rog sa-mi lasati comentarii. Poate pregatim inca o lista similara.

Mai multe informatii privind topul de mai sus puteti gasi pe www.top500.org, in sectiunea dedicata acestora.

s-ar putea sa-ti placa