Acasa Tehnologie Vodafone a lansat astazi solutii de business M2M destinate mai multor categorii de afaceri

Vodafone a lansat astazi solutii de business M2M destinate mai multor categorii de afaceri

by Dragos Schiopu

Se discuta mult despre internet of things in ultima vreme, iar Vodafone, prin intermediul retelei Supernet 4G, vine azi cu o suita de solutii capabile sa lege diferite aparate din industrie la o retea centralizata, unde datele se pot masura, compara si astfel se pot lua cele mai bune decizii in privinta inlocuirii, repararii sau mentenantei acestora si nu numai. Am vazut azi in cadrul scurtei prezentari a lui Markus Lausse, Director Enterprise Business Unit, un frigider conectat prin intermediul acestor solutii, care iti poate spune, in timp real, ce consum are, de cate ori este deschisa usa si multe alte date, un mod de a controla continutul multimedia de pe panourile si televizoarele cu mesaje de reclame, managementul unei flote auto si, nu in ultimul rand, solutii de monitorizare folosind aceleasi solutii. Despre ele va voi vorbi in detaliu mai jos.

Vodafone se declara a fi cel mai bun furnizor de solutii M2M din lume, iar in Romania se apreciaza ca pana la finalul anului vom avea peste 730.000 de echipamente care comunica prin intermediul internetului (ne referim aici strict la solutiile M2M si nu la electronicele de larg consum).

Connected Cabinets

Prima solutie de acest gen se adreseaza aparatelor frigorifice, frigiderelor si altor utilaje de genul acesta din zona supermarketurilor, care pot fi monitorizate in timp real, atat pentru a vedea daca sunt mutate intr-o alta locatie, cat si detalii legate de numarul de deschideri al usii, temperatura din interiorul cabinetului, greutatea rafturilor si, implicit, notificarea atunci cand nu mai exista suficienta marfa pe raft, dar si multe altele.

Toate acestea se realizeaza prin intermediul unui mic device, care se monteaza in interiorul aparatului si care, prin intermediul unei cartele si a internetului de mare viteza Supernet 4G, comunica aceste date unei platforme online, care poate sta chiar in cloud-ul Vodafone sau la client, dupa caz. De asemenea, platforma online se poate accesa foarte usor chiar de pe telefonul mobil.

Vodafone M2M solutii business 11

Digital Media Signage

Acest serviciu este bazat pe acelasi tip de conectivitate si aparat care transmite datele catre platforma online ce face managementul intregului sistem si face foarte facila inlocuirea continutului audio-video prezent pe panourile electronice destinate advertisingului si televizoarelor cu aceeasi destinatie.

Ma gandesc ca o astfel de solutie ar fi extraordinar de utila celor de la Blitz TV, astfel incat sa avem mai mult continut nou, chiar si reclame, pe cele 320 de ecrane aflate la metrou si in aeroport. Se tot repeta de prea multe ori o parte din continut si cred ca asta se intampla poate si din cauza solutiei tehnice pe care o au. Nu stiu.

Vodafone M2M solutii business 15

Supraveghere video

Aceasta solutie vine cu un sistem ce functioneaza prin intermediul Vodafone cloud, pe o platforma securizata si permite nu doar o simpla monitorizare video, cat si solutii mai avansate prin care se pot declansa alerte in cazul in care in perimetrul observat apar modificari. Solutie folosita de altfel chiar la monitorizarea stalpilor de telecomunicatii, unde exista o imagine statica, iar in cazul modificarii ei se poate declansa o alerta, iar un operator uman verifica despre ce e vorba. Exista si alte intrebuintari care tin de un control video specific fiecarei nevoi in parte.

Vodafone M2M solutii business 17

Managed Asset Tracking

Cel de-al patrulea serviciu lansat azi de Vodafone este destinat monitorizarii flotelor auto. Exista in prezent pe piata din Romania o multime de firme care ofera astfel de solutii. Va fi foarte interesant de vazut cu ce vine in plus solutia celor de la Vodafone, dar si preturile la care va fi accesibil acest serviciu. Mie, unul, mi se pare o solutie care ar putea aduce multe motive de ingrijorare firmelor care activeaza in industria aceasta a monitorizarii flotelor auto. Prin intermediul acestei solutii, poti vedea daca vehiculul se deplaseaza sau sta pe loc, viteza cu care se deplaseaza, locatia pe harta, consumul de combustibil si multe altele, in timp real.

De asemenea, ce mi s-a parut impresionant la device-ul lor, a fost timpul de operare asigurat de bateria interna a aparatului, nu am retinut exact cifra, dar era de ordinul lunilor de zile.

Vodafone M2M solutii business 22

50 de SIM-uri gratuite pentru clientii M2M

Pana la finalul anului, fiecare companie care isi activeaza servicii M2M, primeste primele 50 de SIM-uri gratuit. Si se asteapta ca numarul de echipamente conectate pe parcursul anului viitor sa depaseasca 1 milion.

Pentru cei care doresc mai multe informatii, le pot gasi la adresa www.vodafone.ro/m2m.

Galerie Foto

s-ar putea sa-ti placa