Acasa Tehnologie V2V, un sistem de comunicare intre masini care ar putea salva vieti

V2V, un sistem de comunicare intre masini care ar putea salva vieti

by Dragos Schiopu

Holden_Safety_Future_Tech_FTCAT_banner
Sistemele de comunicare dintre masini se apropie cu pasi mici catre realitate. Pe 3 februarie, administratia ce se afla sub conducerea presedintelui american Obama a confirmat ca dorsc sa sustina aceasta tehnologie si ca vor face eforturi ca dupa anul 2017, cand se termina mandatul, sa dispunem de o retea functionala.

Sperantele sunt mari, acestia isi doresc pana in anul 2020 ca fiecare sofer sa stie in permanenta ce se afla in directia de mers, in felul asta ar putea evita accidentele si eventualele catastrofe de pe autostrazi.

Anul acesta, la CES 2014, Ford a prezentat un prototip functional al tehnologiei V2V.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=EIlafkLydYY]

Ce este mai exact V2V si cum functioneaza?

V2V este un serviciu de comunicare wireless prin care masinile din trafic vor face schimb de informatii cu privire la locatie, viteza de mers, directia in care se deplaseaza, franari cat si pierderea stabilitatii. V2V este un acronim de la Vehicle-to-vehicle, adica vehicul-catre-vehicul. Aceasta tehnologie foloseste tehnologie DSRC(comunicatii pe distante scurte), un standard infiintat FCC si ISO.

Am putea descrie accest tip de comunicatie ca fiind Wifi, deoarece functioneaza exact ca o retea Wifi, iar posibilele frecvente de operare se invart in jur de 5.9GHz. Raza initiala de comunicare este de 300 de metri, ceea ce s-ar traduce in timp la vitezele cu care se ruleaza pe autostrazi, intr-o avertizare venita cu pana la 10 secunde.

Distanta de comunicare intre masini ar putea fi marita daca ar fi folosit si un sistem de retransmisie. Practic, device-ul montat pe masina sa functioneze exact ca un wifi repeater, marind astfel distanta si retransmitand informatia mai departe.

In primele faze de implementare, avertizarile V2V vor fi vizibile catre sofer pe cale luminoasa, cel mai probabil intr-un panel dedicat acestui sistem. Insa deciziile ii apartin in totalitate soferului, acesta poate alege sa franeze si sa conduca precaut sau sa ignore aceasta avertizare.

V2V nu este un sistem care iti face masina sa se conduca singura. Dar despre acest lucru am putea vorbi intr-un alt articol. Pana atunci conduceți in siguranta si comentati mai jos care este parerea voastra despre acest sistem.

Sursa imagine: holden.com.au

s-ar putea sa-ti placa