Acasa Tehnologie Update pentru HTTP

Update pentru HTTP

by Dragos Schiopu

Hypertext Transfer Protocol (HTTP) este cea mai utilizata metoda pentru a accesa informatiile din mediul online care sunt pastrate pe servere WWW, world wide web.

Din anul 1990 in care s-a realizat prima comunicare prin intermediul HTTP, http a beneficiat de 3 versiuni.

Prima versiune HTTP/0.9 care a fost realizata de Tim Berners-Lee, aceasta versiune avea foarte multe neajunsuri fiind inlocuita in anul 1996 cu versiunea HTTP/1.0 care a adus o serie de imbunatatiri primei versiuni. Ultima versiune care a aparut in anul 1999, HTTP/1.1 aduce imbunatatiri versiunilor anterioare. In prezent se utilizeaza versiunile HTTP/1.0 si HTTP/1.1.

http

Potrivit unui articol publicat de Mark Nottingham, presedintele grupului IETF HTTP, ultima versiune HTTP/2 a fost finalizata astazi si este pe cale sa treaca prin ultimele procese de testare pentru ca ulterior sa fie publicata ca versiune standard pentru a accesa informatiile de pe internet.

Versiunea HTTP/2 utilizeaza aceleasi API-uri care sunt folosite in general pentru HTTP, ceea ce face munca mai usoara pentru dezvoltatori. Noua versiune aduce o serie de beneficii pentru utilizatorul de internet. Cum ar fi viteza mai mare pentru transferul unei pagini web, conexiunile sunt pastrate mai mult timp si nu se vor mai pierde asa de repede.

HTTP/2 este dezvoltat in asa fel incat sa nu utilizeze foarte multe conexiuni pentru a mari viteza de transfer a unei pagini web. Internetul devine un loc tot mai periculos, din aceasta cauza aceasta versiune dispune de o metoda de criptare asemanatoare metodei de criptare TLS (Transport Layer Security).

Noua versiune pentru HTTP foloseste protocolul bazat pe SPDY Google, speedy cum mai este pronuntat, este un protocol de retea deschisa care permite transferul unei pagini web catre utilizator. Google a anuntat cu cateva zile in urma ca vrea sa treaca in totalitate la versiunea HTTP/2, pentru utilizatorii care folosesc si acceseaza pagini de internet in browser-ul Google Chrome.

Versiunea beta a HTTP/2 se poate folosi de catre dezvoltatori in Firefox sau Google Chrome impreuna cu serverele puse la dispozitie pentru testare si descarcare. Mai multe informatii sunt disponibile pe acest link.

 

 

 

s-ar putea sa-ti placa

1 comentariu

VASI le R 18-02-2015 - 18:48

Un update binevenit, dacă ne uităm că n-au mai modificat nimic din ’99.

Comentariile sunt inchise.