Acasa Tehnologie Un gadget lansat in Statele Unite ii ajuta pe nevazatori sa vada cu ajutorul limbii

Un gadget lansat in Statele Unite ii ajuta pe nevazatori sa vada cu ajutorul limbii

by Dragos Schiopu

Un gadget pentru nevazatori, mai putin obisnuit, a primit zilele acestea acordul de comercializare al Administratiei americane pentru alimente si medicamente (Food and Drug Administration, FDA). Dispozitivul ar putea revolutiona modul de viata al oamenilor nevazatori, compensand incapacitatea de vedere cu ajutorul limbii.

BrainPortV100

BrainPortV100 se foloseste de mai multi senzori plasati pe limba si il ajuta pe utilizator sa se deplaseze si ia la cunostinta despre lumea inconjuratoare.

O camera video este montata pe o pereche de ochelari, iar un aparat mic intraoral, echipat cu un set de electrozi, este plasat pe limba. Un software are apoi sarcina de a transforma imaginile inregistrate de camera video in semnale electrice care sunt transmise electrozilor si percepute ca vibratii si furnicaturi pe limba. In timp, utilizatorul va invata sa interpreteze semnalele respective pentru a determina locatia, pozitia, dimensiunea si forma obiectelor, precum si pentru a determina daca acestea se misca sau sunt stationare, se explica intr-un comunicat publicat pe site-ul FDA.

‘Inovatii ca aceasta sunt in masură sa ajute milioane de oameni’, a declarat William Maisel, reprezentant al FDA. ‘Si este important ca tehnologia sa continue sa progreseze pentru a-i ajuta pe americanii orbi sa traiasca mai bine, sa fie mai independenti’, a adaugat el.

In cazul unui succes, dispozitivul ar putea fi comercializat in intreaga lume.

s-ar putea sa-ti placa