Acasa Tehnologie Tizen, clona Android-ului?

Tizen, clona Android-ului?

by Dragos Schiopu

Tizen este sistemul de operare creat de catre Samsung din combinarea a mai multor coduri din sistemele de operare bazate pe Linux care au fost un esec. Ca sa va faceti o mica idee, in imaginea de mai jos puteti vedea arborele genealogic al sistemului de operare Tizen:

tizen-os

 

 

Desi sistemul de operare Tizen era anuntat pentru anul 2012, Samsung a amanat lansarea pana anul acesta, cand a fost lansat si primul telefon cu sistemul de operare Tizen, Samsung Z1. Samsung Z1 a fost lansat prima data in India si intr-o luna a fost vandut in peste 100.000 de exemplare.

Sistemul de operare Tizen mai este numit si Android Killer, pentru ca promite a fi mai rapid si mai stabil decat Android. Dupa imaginile aparute cu Tizen pot zice ca este o clona a Android-ului.

Asemanari intre Tizen si Android:

  • Ecranul telefonului se deblocheaza ca la Android, doar cu o simpla ridicarea a imaginii in sus. Pe ecranul de deblocare se gaseste o scurtatura catre camera foto si ecranul de deblocare va afisa controalele pentru playerul muzical si notificarile primite doar de la aplicatia de mesagerie.
  • Tizen are task manager exact ca la Android, sunt disponibile aplicatiile care ruleaza in fundal si acestea pot fi inchise. Aplicatiile recente vor fi afisate cu imaginea si numele de recunoastere.
  • Tastatura este identica cu cea standard de pe Android. Dispune de bara pentru cuvintele de tip auto suggest si ofera suport pentru multitouch.
  • Un telefon cu Tizen are nevoie de un cont Samsung, la fel ca Android care are nevoie de un cont Google. Un cont iti permite sincronizarea setariilor, datelor si textelor. Samsung ofera o modalitate prin care utilizatorul isi poate sincroniza setariile cu ajutorul contului de Facebook, Dropbox si Google.
  • Panoul de notificare se aseamana foarte mult cu cel de la Android. Aici veti gasi notificarile Tizen, notificari de la aplicatii, control de luminozitate si controalele de conexiuni.

Tizen are un magazin de aplicatii in care sunt disponibile aproape toate aplicatiile de care aveti nevoie. Problema este ca nu exista suport pentru nici un tip de aplicatie, fie ea gratuita sau fie ea platita. Tizen are aproximativ 1000 de aplicatii, comparativ cu Android si iOS in care sunt estimate aproximativ 1.3 milioane de aplicatii de fiecare.

Aplicatiile ca Google, Facebook, Youtube sunt in mare parte doar link-uri catre site-ul pentru dispozitivele mobile. Tizen este un sistem de operare aflat la inceput, pe parcurs aplicatiile vor fi puse la punct.

Dintre toate aplicatiile pentru retele sociale, WhatsApp este singura aplicatie care ruleaza pe Tizen datorita aplicatiei ACL for Tizen, care este un middleware ce permite rularea unei aplicatii Android pe sistemul de operare Tizen. Aplicatia WhatsApp nu este foarte populara in America dar in India ea are peste 70 de milioane de utilizatori activi, ceea ce face ca aplicatia WhatsApp sa fie necesara pentru un telefon cu Tizen.

Momentan, din punctul meu de vedere, sistemul de operare Tizen nu este unul Android Killer, ci mai degraba este un sistem de operare cu foarte multe dezavantaje. Peste vreo cativa ani, dupa ce va fi pus la punct, sistemul de operare Tizen va putea concura cu Android, pana atunci un telefon cu sistemul de operare Tizen este folositor pentru alte tari, pentru tara noastra cu atatea dezavantaje nu cred ca s-ar vinde deloc.

s-ar putea sa-ti placa