Acasa Tehnologie Tehnologia care ajuta inima sa bata pe o perioada nedeterminata

Tehnologia care ajuta inima sa bata pe o perioada nedeterminata

by Dragos Schiopu

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Illinois si de la Universitatea Washington din St. Louis, SUA, au descoperit de curand un aparat, in forma de manusa, care ajuta inima sa bata. Dispozitivul, care a fost realizat ca sa inveleasca inima, dispune de o retea de senzori si electrozi care monitorizeaza permanent activitatea cardiaca si care, in caz de urgenta, poate transmite socuri electrice pentru a reporni inima. De asemenea, acest aparat poate mentine un ritm cardiac sanatos.

Pentru a obtine aceasta ,,manusa electronica”, cercetatorii americani au folosit model computerizat si o imprimanta 3D. Prima incercare care a avut succes a fost testata pe o inima de animal, mai precis de iepure. Membrana a sustinut functionarea perfecta a inimii  in afara corpului, intr-o solutie cu nutrienti si oxigen.

Heart_device

Chiar daca si in momentul de fata exista dispozitive care sunt capabile sa mentina activitatea inimii, oamenii de stiinta cred cu tarie ca aceasta inovatie este mult mai eficienta pentru ca este subtire, elastica si va fi realizata in asa fel incat sa se muleze perfect pe inima pacientului care are nevoie de ea. Inginerul biomedical Igor Efimov, de la Universitatea Washington, care a ajutat la crearea dispozitivului, afirma ca acest aparat „poate aplica socuri electrice, din mai multe locuri, in asa fel incat sa elimine aritmia si sa previna moartea prin atac de cord”.

University-of-Illinois-Heart-Membrane-Make-Up-537x295

Din pacate, membrana nu este inca disponibila pentru utilizarea in spitale. Specialistii spun ca au nevoie de mai multe teste pentru a fi 100% siguri de eficienta ei. In orice caz, medicina este pe un drum ascendent, evoluand de la an la an. Cred ca in cativa ani, vom fi ca in Matrix si poate vom fi niste roboti hibrizi. Cine poate stii? Cine poate prezice evolutia tehnologica a medicinei? Puteti urmari mai jos un filmulet care prezinta succint acest dispozitiv.

s-ar putea sa-ti placa