Acasa Portabile Sistem de operare dezvoltat in China, COS

Sistem de operare dezvoltat in China, COS

by Dragos Schiopu

cos
Acest nou sistem de operare este bazat foarte mult pe Linux. Acesta este produs in China iar dezvoltatorii spun ca vor sa faca un rival foarte puternic pentru iOS sau Android. Tot acestia au mai declarat ca doresc sa treaca peste dominatia pe care o are SUA asupra Chinei din punct de vedere al softului.

Numit China Operating System (COS), platforma este proiectata pentru a se dezvolta pe platformele mobile, cu o posibila extindere si la alte platforme. China este centrul principal de productie pentru hardware, iar acestia sunt si in cautarea unui sistem de operare mai personalizat, care se poate ocupa mai bine de limba si alte ciudatenii regionale.

COS nu este prima incercare de a construi un sistem de operare chinez. In 2009, a fost lansat OPhone cu un obiectiv similar de a oferi o platforma pentru smartphone-urile din China, dar sistemul de operare nu a reusit sa obtina o prezenta puternica pe piata si a disparut relativ repede.

Pana in acest moment nu sunt foare multe detalii legate de COS, insa deja se cunoaste faptul ca acesta va suporta HTML5 si va putea rula peste 100.000 de aplicatii. Tot dezvoltatorii sistemului, au sustinut ca mai toate sistemele open source curente contin deseori defectiuni uitandu-ne la securitate. Se pare ca aceste sisteme ofera design-uri care intra in conflict cu obiceiurile utilizatorilor chinezi. Daca tot suntem la acest capitol, acest sistem va avea o interfata care va semana foarte mult cu cea de la Android.

Din pacate nu avem foarte multe detalii despre COS, dar cu siguranta acesta nu va aparea pe toate continentele, acesta fiind bineinteles proiectat special pentru cetatenii din China (chiar si dezvoltatorii au afirmat ca nu vor incerca sa faca acest lucru). Trecand peste acest aspect, s-ar putea sa aiba un impact foarte mic si aici deoarece si utilizatorii chinezi s-au obisnuit deja cu sisteme de operare precum iOS, Android sau chiar Windows.

s-ar putea sa-ti placa