Acasa Tehnologie Semnal 8K in Japonia

Semnal 8K in Japonia

by Dragos Schiopu

8kIn Japonia s-a reusit transmiterea, pe o distanta mai lunga, de semnale digitale terestre in formatul Super Hi-Vision 8K. Cu toate acestea, japonezii nu stiu deocamdata cate persoane vor avea televizoare 8K cand la Tokyo vor fi gazduite Jocurile Olimpice din 2020.

Nippon Hoso Kyokai a efectuat testul de la biroul sau si a reusit sa trimita un semnal 8K la o statie de receptie de la mai bine de 27 km.

„Succesul acestui experiment este un mare pas inainte spre realizarea de radiodifuziune terestra 8K Super Hi-Vision”, au declarat cercetatorii.

In luna mai 2012, NHK a trimis primul semnal 8K terestru cu succes din lume la un punct de 4.2 km distanta. Au fost trimise mai multe inregistrari cu tematica sportiva in semnal 8k, acestea cu scopul clar de a permite cat mai multor persoane sa primeasca semnale de o rezolutie mult mai inalta in viitorul apropiat.

La 7680 x 4320 pixeli, acest format este echivalentul unei fotografii de 32 megapixeli, rezolutia Super Hi-Vision este de 16 ori mai mare decat cea de la HD standard, si de patru ori mai mare decat rezolutia televizoarelor 4K. Ea are, de asemenea, un sistem de sunet foarte performant.

La CES anul acesta s-a speculat ca in acest an se vor vinde mai bine de 500.000 de televizoare 4K, deci lumea dand un mare interes rezolutiei pe care o are un televizor. Ramane de vazut daca cele 8K vor avea un succes asemanator sau unul mai mare.

Necomprimate, semnalele de tip 8K pot rula aproximativ 24 de gigabiti pe secunda sau chiar 48 de gigabiti pe secunda la 120 de cadre pe secunda.

„Adevarata intrebare este daca va exista un argument comercial pentru 8k”, a adaugat Thong. „Pur si simplu, pentru distante mici de vizionare, oamenii normali nu pot fi capabili de a discerne diferenta dintre 8K si 4K. Argumente mai convingatoare pentru migratie pot fi in alte aspecte ale calitatii, vor fi imbunatatite inclusiv culorile cat si gama dinamica.

Trecerea la 4K si 8K va fi una destul de costisitoare pentru furnizorii de continut. In forma sa actuala, migratia 4K va fi completa in urmatorii zece ani, asa ca nu se asteapta 8K sa fie ceva la care vor avea acces foarte multe persoane, cel mai probabil acest lucru va fi normal prin anii 2030.

Cercetarea pentru 8K a inceput in 1995, iar în 2012, au fost produse sase canale live video 8K a Jocurilor Olimpice de la Londra pentru vizualizarea publica de pe site-urile din Marea Britanie, SUA, si Japonia.

s-ar putea sa-ti placa