Acasa Tehnologie Romanii nu prea sunt interesati de tehnologie

Romanii nu prea sunt interesati de tehnologie

by Dragos Schiopu
_Stiinta si Tehnologie

www.zigzag-online.ro

Anul acesta s-a realizat un sondaj in toate tarile Uniunii Europene, acesta numindu-se Eurobarometru. Acest sondaj a evaluat atitudinea cetatenilor din fiecare stat fata de tehnologie si inovatie. Acest program s-a petrecut in perioada 26 aprilie – 14 mai 2013, in care s-au intervievat 27.563 de persoane din diferite zone sociale.

La nivel european, 40 la suta dintre europeni se considera informati in ceea ce priveste dezvoltarea de stiinta si tehnologie, iar 53 la suta se declar interesati de aceste domenii.

Insa romanii sunt informati doar in proportie de 25 la suta, din acestia doar 37 declara ca sunt interesati de inovatii.

39 la suta dintre locuitorii Europei considera ca decizile cu privire la stiinta si tehnologie ar trebui sa fie auzite de toti cetatenii UE si mai ales sa se tina cont de opinia lor.

Romanii impartasesc aceasta idee in proportie de 29 la suta, iar 32 la suta considera ca ar trebui sa fie doar informati.

77 la suta dintre europeni considera ca stiinta si tehnologia au o influenta pozitiva asupra societatii, romanii sunt de aceeasi parere doar in raport de 68 la suta. Insa, privind dintr-un alt unghi, mai multi romani decat europeni considera ca stiinta si tehnologia ne face viata mai frumoasa, 57 la suta fata de 50 la suta la nivel european.

„Cu toate acestea, 75 la sută dintre români, faţă de 47 la sută dintre europeni, au studiat ştiinţe naturale sau tehnologice la şcoală, liceu sau universitate, dar numai 10 la sută dintre români, faţă de 23 la sută dintre europeni au în familie pe cineva care are sau a avut un loc de muncă sau o calificare universitară în domeniul ştiinţific sau tehnologic.”

Insa poporul nostru nu prea acorda inca multa incredere tehnologiei, puncte slabe sunt intradevar, dar totusi se pare ca jumatate din romani nu prea se imbina cu noile tendinte in materie de tehnologie, stiinta si inovatie.

Sursa statistici: Mediafax

s-ar putea sa-ti placa