Acasa Tehnologie Robotii chirurgi, un nou proiect al celor de la Google

Robotii chirurgi, un nou proiect al celor de la Google

by Dragos Schiopu

roboti

Atat din punct de vedere fizic cat si mecanic, robotii au evoluat enorm in ultimii ani, ajungand astazi sa devina extrem de inteligenti, aproape la fel de inteligenti precum oamenii. Ca tehnologia robotilor sa functioneze la standarde maxime, cercetatorii mai au de trecut un singur hop, mai exact inteligenta artificiala, cea care le va oferi oportunitatea de a gandi singuri si liberi si a executa comenzi. Majoritatea oamenilor la momentul de fata nu sunt de acord cu inteligenta artificiala intrucat se tem de un eventual atac al robotilor si o distrugere in masa a planetei, s-au facut chiar si cateva manifestatii impotriva acestei tehnologii in USA.

Cei de la Google vor sa vina cu un nou proiect, o noua tehnologie prin care operatiile sa fie mult mai usor de executat si de zeci de ori mai sigure fata de cele facute de catre oameni. Conform spuselor acestora se pare ca in viitor compania planuieste sa lanseze un mecanism prin care robotii sa poata executa operatii complicate. In parteneriat cu Ethicon, vor sa realizeze un robot capabil sa ofere ajutor chirurgilor atunci cand sunt intr-o operatie, astfel munca fiind mult mai rapida si cu un numar mult mai mic de oameni. Noul sistem a celor de la Google va fi gazda unui numar extrem de mare de senzori incat sa le permita o mobilitate precisa cat si realizarea mai multor operatii intr-un timp cat mai scurt.

Din fericire robotul nu va opera de unul singur, fiind nevoie de un chirurg pentru a-i da comenzi si a elimina anumite erori ce ar putea aparea pe parcursul operatiei, intrucat vorbim totusi de un computer sub forma de om.

In trecut, mai multe companii au incercat sa realizeze un astfel de robot insa datorita necesitatii enorme de fonduri au renuntat. Google fiind o companie mare si cu un numar ridicat de angajati spera sa reuseasca sa duca la bun sfarsit acest proiect.

s-ar putea sa-ti placa

1 comentariu

Ghiran 31-03-2015 - 11:13

Nu cred ca un robot o sa faca mai buna operatie ca un om, un robot nu o sa aiba niciodata instinct, care este foarte util la o operatie. Asta este numai ideea acestilor de la google, dar nu cred ca au fost la vreo operatie serioasa.

Comentariile sunt inchise.