Acasa Computere Review: Verbatim Fingerprint Secure USB 3.0, stick-ul care iti aduce linistea in privinta securitatii datelor

Review: Verbatim Fingerprint Secure USB 3.0, stick-ul care iti aduce linistea in privinta securitatii datelor

by Dragos Schiopu

Daca ai date importante de pastrat sau transportat si vrei un plus de securitate pentru aceste date, acum exista stick-ul de memorie cu amprenta, stick ce iti ofera posibilitatea criptarii datelor si mentinerea lor in deplina siguranta.

Acest stick reprezinta solutia perfecta datorita atat cititorului de amprenta (care permite memorarea a 6 amprente, o sa va detaliez despre asta putin mai jos), cat si datorita criptarii cu AES pe 256 de biti, criptare care, pentru a fi sparta, ar necesita sute de ani sau o putere de procesare imensa pentru a putea fi sparta.

La ce poate fi util un astfel de stick de memorie?

Dincolo de protejarea si tinerea in siguranta a datelor foarte importante, m-am gandit la cateva scenarii posibilie in care ar fi important si extrem de util un asemenea stick super securizat.

Pentru mine, primul lucru care imi vine in minte este crearea pe stick a unui portofel de Bitcoin care sa stea offline, de fapt asta o sa si incerc sa fac cu el si o sa revin cu un tutorial separat pe tema asta.

Al doilea caz cand un astfel de stick poate fi foarte util este atunci cand vrei ca anumite informatii sa fie citite de doua persoane separate, una care detine stick-ul, dar nu are nicio amprenta memorata pentru acces si una care are acces la datele de pe stick prin amprenta. In felul acesta, informatiile respective nu pot fi accesate decat in prezenta celor doi parteneri (pot fi parteneri de viata, pot fi parteneri intr-o firma).

Al treilea caz este cel in care o terta persoana transporta datele. Cu alte cuvinte, eu am de trimis date importante cuiva, am acces si eu, si cel caruia ii trimit datele (pe stick avand memorate amprentele noastre), dar cel care duce efectiv stick-ul nu are acces la aceste date.

Cum arata ?

Este mic, incapsulat aproape tot in metal (cred ca un aliaj aluminiu) si avand in capat cititorul de amprente. Are un design atragator, iar materialul din care este facut creeaza senzatia de produs premium.


Cum functioneaza?

La prima introducere in computer, in functie de setari, fie o sa plece automat aplicatia Finger_Manager, fie vei avea acces la un folder cu informatii si manualul de utilizare si de asemenea vei putea rula aplicatia Finger_Manager. Pentru cei mai tehnici, o sa va spun ca stick-ul are doua partitii, una foarte mica, cu aplicatia si cealalta criptata, pe care nu o puteti deschide in mod normal.

In modul standard, lansati aplicatia, dupa care setati amprenta sau amprentele care au acces la Verbatim Fingerprint Secure.

Vorbind de amprente, pot fi setate mai multe amprente, iar partea interesanta este ca pot fi setate drepturi de acces pentru fiecare dintre amprente, astfel incat unele persoane sa poata doar citi informatiile de pe stick, iar altele sa poata si modifica documentele si informatiile aflate pe stick. In ultima versiune de software, se pot adauga chiar si mai multe conturi de administrator. Chiar ma gandeam inca din prima clipa cand l-am luat daca are si posibilitatea de read-only.

Amprenta administratorului sau parola salvata initial te ajuta sa deschizi Finger_Manager, programul din care poti seta ce amprente au acces la stick si drepturile acestora.

Verbatim Fingerprint Secure – Specificatii tehnice

Capacitate: 32 GB. Am vazut ca exista si modelul de 64 GB. In realitate, din cauza micii partitii cu fisierele de acces si control, raman vreo 28.7 GB.

Viteza: 80MB/sec pentru citire si 70 MB/sec pentru scriere. Nu am testat exact viteza pe care o pot obtine eu, pentru ca pe acelasi port mai am conectat si mouse-ul si cumva cele 2 mufe sunt in paralel pe acelasi bus de comunicatie.

Verbatim Fingerprint Secure – PRO si CONTRA

PRO

  1. Criptarea imi oferta foarte multa siguranta in ceea ce priveste accesul la respectivele date.
  2. Functioneaza si pe MAC si Linux, ceea ce e un aspect destul de important in cazul meu. Pentru cazul Ubuntu, intai ai nevoie de un computer cu Windows pentru a seta amprentele, iar dupa aceea poti sa il folosesti ca pe un stick normal, deblocarea lui facandu-se doar cu amprenta, nu si pe baza de parola.

CONTRA

  1. Lipsa posibilitatii prinderii ca breloc la chei. Datorita dimensiunilor reduse, mi-ar fi placut sa-l pot prinde la chei.
  2. Parola de acces mi se pare un punct slab al stick-ului, dar presupun ca e binevenita ca solutie de back-up in caz de defectiune / spargere / zgariere a cititorului de amprenta.

Cat costa si de unde il putem lua?

Le-am gasit la un pret foarte bun pe mgt.ro la 362.20 lei varianta de 32 GB si respectiv la 488.20 lei varianta de 64 GB. Click pe pret pentru a vedea oferta.

Pe eMAG.ro era din pacate mai scump. Pe evoMAG.ro, Altex, Flanco, Media Galaxy nu l-am gasit momentan in oferta, dar probabil urmeaza sa fie adus si acolo.

Te intrebi daca merita banii? Da, merita. Cand e vorba de securitate si de date imporante care trebuie sa fie protejate, atunci e bine sa ai cele mai bune unelte pentru a le proteja.

Galerie foto – Verbatim Fingerprint Secure

s-ar putea sa-ti placa