Acasa Tehnologie Qualcomm Snapdragon 820 – 14nm FinFET

Qualcomm Snapdragon 820 – 14nm FinFET

by Dragos Schiopu

Qualcomm Snapdragon 820 SoC este viitorul procesor al urmatoarelor flagship-uri ce se vor lansa la sfarsitul lui 2015 si inceputul anului 2016. Dupa esecul cu Snadrapgon 810, compania incearca sa revina cu un inlocuitor care sa evite probleme de supraincalzire ale lui SD 810, dar in acelasi timp sa aiba o performanta si mai mare. Qualcomm ar putea sa realizeze ceea ce si-au propus, deoarece Samsung ar urma sa produca aceste procesoare cu tehnologia 14nm FinFET.

Qualcomm Snapdragon

Qualcomm este un lider in industri procesoarelor mobile. Snapdragon 801 nu a avut rival, insa Snapdragon 805 a fost o trecere nereusita pentru SD 810, iar cel din urma a avut cele mai mari probleme. Daca in urma cu un an Qualcomm nu aveam un competitor adevarat cu seria Snapdragon 800 si 600, acum MediaTek a ajuns sa introduca niste procesoare superioare ca performanta pentru orice procesor realizat de Qualcomm. Cel putin Snapdragon 615 este depasit ca si performanta de MediaTek MT6752. Sa nu mai spun de SD 810 care nu se poate compara cu varful de gama al celor de la MediaTek. HTC chiar a redus frecventa pentru SD 810 din M9, ceea ce indica probleme pe care telefonul le-a avut din cauza procesorului.

Pentru a-si recapata renumele, Qualcomm vrea sa introduca un procesor foarte performant ce are numele de cod pentru nuclee Kyro. Aceste nuclee sunt realizate de Qualcomm si nu utilizeaza tehnologia celor de la ARM (nuclee ARM Cortex A53 sau A57). Performanta ar trebui sa fie destul de mare. Dar cel mai important aspect este procesul tehnologic de care va beneficia SD 820.

Samsung, liderul incontestabil al tehnologiei in ziua de astazi, va produce procesoarele Qualcomm Snapdragon 820 in procesul tehnologic 14nm FinFET. Un alt procesor care beneficiaza de aceasta tehnologie este si Exynos 7420 care se afla la baza succesului lui Samsung Galaxy S6 si S6 Edge.

Viitorul SD 820 va utiliza si un GPU foarte puternic si anume Adreno 530, insa frecventa de functionare nu este cunoscuta. Ceea ce pot sa va mai spun este ca SD 820 ar putea avea o frecventa maxima de 3Ghz. Ca sa fiu sincer, as prefera sa vad un Snapdragon 820 cu o arhitectura foarte bine gandita si o frecventa de 2Ghz maxim. Sa nu uitam ca iPhone 6 are un amarat de dual core tactat la 1,4 Ghz alaturi de un procesor grafic destul de bun. Si cei de la Qualcomm pot sa realizeze un SD 820 cu patru nuclee Kyro alaturi de pantru nuclee eficiente energetic tactate la 1,2 Ghz. Ar fi un procesor eficient energetic, dar in acelasi timp ar avea si o putere foarte mare de procesare. Ramane de vazut performanta pe care o va avea SD 820.

O lista cu telefoanele care ar putea utiliza SD 820 este: LG G4 Pro, Xiaomi Mi5 & Mi5 Plus, Mstar S700 Pro, HTC Aero si Sony Xperia Z5. Acesti producatori si-au anuntat intentia de a utiliza SD 820 in viitoarele lor flagship-uri.

s-ar putea sa-ti placa