Acasa Tehnologie Programul folosit de Stephen Hawking pentru a comunica devine disponibil tuturor

Programul folosit de Stephen Hawking pentru a comunica devine disponibil tuturor

by Dragos Schiopu

Stephen Hawking, unul dintre cei mai de seama oameni care sunt contemporani cu noi sufera de o forma foarte rara de scleroza laterala amiotrofica, aceasta provocand paralizie totala, ea manifestandu-se treptat de-a lungul mai multor ani, primul semn al bolii aparand inca de la o varsta foarte frageda.

601056622In pofida tuturor lucrurilor intamplate, Stephen Hawking poate in continuare sa comunice cu cei din jurul sau, el fiind ajutat de un impresionant sistem care ii permite fizicianului de origine britanica, paralizat fiind, sa vorbeasca. Acesta foloseste Assistive Context-Aware Toolkit (ACAT) dezvoltat de catre Intel.

Iar acum, ACAT, prea bine cunoscutul sistem este disponibil, in mod gratuit, el fiind perfect pentru toti cei care doresc sa il foloseasca in viata de zi cu zi. Mai exact, prin publicarea codului acestui sistem, milioane de oameni vor avea posibilitatea sa beneficieze de aceasta tehnologie, ea accelerand in mod considerabil si vizibil sarcinile comune.

Profesorul Stephen Hawking nu poate vorbi si nici nu isi poate misca o mare parte a corpului, asa ca, pentru a comunica foloseste doar obrazul pentru a trimite comenzi computerului din dotare. Prin folosirea fetei, mai exact a obrazului, Hawking controleaza o tastatura virtuala care poate sa prezica chiar si cuvintele pe care acesta ar dori sa le spuna, intr-o maniera foarte similara ca tehnologia de pe smartphone-urile din ziua de astazi.

Totodata, presa publica faptul ca acesta este un prim pas pentru indeplinirea unui mare vis de-al lui Stephen Hawking, acela de a realiza cate un scaun similar ca al lui pentru fiecare persoana care are nevoie de el.

Assistive Context-Aware Toolkit, programul de care vorbim este disponibil pentru download, iar impreuna cu acesta veti gasi si un ghid de utilizare, acolo fiind gasite informatii si indicatii pentru o utilizare cat mai avansata.

s-ar putea sa-ti placa