Acasa Tehnologie Ce planuri are Intel pentru 2014?

Ce planuri are Intel pentru 2014?

by Dragos Schiopu

Anul 2014 o sa fie destul de dificil pentru Intel si AMD. Ambele companii producatoare de procesoare trebuie sa reziste pe piata emergenta si sa faca fata schimbarilor radicale, deja incepute in anii precedenti. Acum multi ani, piata era minuscula, reducandu-se doar la gama computerelor persoanale si ceva mai tarziu laptopuri. In momentul de fata piata este atat de mare, atat prin cerere cat si diversitate, incat este dificil sa rezisti. Mai ales datorita progreselor tehnologice care te forteaza sa schimbi linii intregi de productie fara sa creezi dezechilibru.

intel 2 in 1

Intel mizeaza pe tablete si sisteme 2-in-1.

Intel planuieste sa-si concentreze atentia pe ceea ce numim astazi 2-in-1, adica tableta + dock (tastatura) ce pot fi „despartite” pentru un plus de mobilitate. Este o gama relativ noua, interesanta, care a influentat modul fundamental si viziunea asupra tabletelor si poate chiar a laptop-urilor.

La sfarsitul anului 2012, cand ne-am bucurat de lansarea oficiala a lui Windows 8, se tot faceau supozitii legate de rolul pe care il vor avea tabletele in viitor. Microsoft miza probabil pe tabletele entry level ce rulau pe Windows RT, insa nu s-au ridicat niciodata la asteptarile lor. Nici macar tabletele x86 bazate pe Clover Trail (mid entry) n-au fost prea impresionante, in ciuda tehnologiei Ivy Bridge pusa la dezvoltata de Intel.

Tinand cont de preturile care atingeau chiar si 800 dolari, tabletele cu Windows, bazate pe tehnologie Intel, nu au impresionat mai deloc. Acestea miscandu-se foarte prost, comparativ cu desktop-urile si notebook-urile ce rulau exact pe acelasi hardware Intel si chiar cu tabletele pe ARM.

haswellIntel a fost nevoit sa faca presiuni asupra producatorilor pentru a implementa folosirea SOC-ului Bay Trail si procesoare Haswell. A fost efectiv singura metoda prin care puteau concura cu tabletele bazate pe procesoare ARM si Android.

Dupa cum am vazut, Intel nu mai mizeaza doar pe Windows, acestia au acceptat chiar si folosirea procesoarelor Haswell in Chromebook-uri si din cate am inteles, in 2014 o sa existe ceva mai mult suport pentru terminale Android bazate pe chipseturile Intel.

Era de asteptat ca Intel sa isi revizuiasca atitudinea pe care o are chiar si pentru Atom. Desi seria Haswell are imbunatatiri din punct de vedere al consumului de energie, Intel inca nu a gasit combinatia perfecta pentru realizarea unui procesor capabil sa ruleze fanless la viteze mari. Procesoarele ARM sunt cea mai mare amenintare pentru Intel, insa pentru a castiga lupta in gama tabletelor, chiar trebuie sa impinga ingineria cu un nivel mai sus si sa realizeze procesoare bune si ieftine.

Microsoft Surface este probabil una dintre cele mai vandute tablete cu Windows, insa fiind bazata pe Intel, anumite parti ale tabletei sunt evident mai goase si nu la fel de silentiose, deoarece au nevoie de racire activa (ventilator). Daca Intel gaseste o metoda prin care procesoarele lor vor fi puternice, subtiri, cu racire pasiva, fara a creste greutatea tabletelor cat si preturile, totul o sa fie ok.

s-ar putea sa-ti placa