Acasa Computere Placa de baza cu Tegra K1

Placa de baza cu Tegra K1

by Dragos Schiopu

nvidia-jetson-tk1_t

Evolutia tehnologiei de procesare grafica a avut cel mai mare impact asupra dezvoltarii telefoanelor, tabletelor, calculatoarelor s.a.m.d. Cu ajutorul graficii, elementele de cod au prins amploare, ajungand totodata sa devina parte din sistem. Dezvoltatorii placilor video, pe la inceputurile anilor de aparitie a calculatoarelor personale, au avut cel mai important aspect asupra tehnologiilor de fabricatie a jocurilor si nu numai.

Cei de la Nvidia au creat o placa de baza cu noul nucleu de procesare grafic K1. Aceasta poarta denumirea de Jetson, poate fi folosita in aproape toate domeniile, inclusiv medicina, securitate, robotica, aparare, automobile s.a.m.d. Conform standardelor ridicate pe care le ofera cu noul procesor grafic, cei de la Nvidia au asteptari mari din partea dezvoltatorilor de jocuri.

Jetson_TK1

Placa masoara 127x127mm, are chipset-ul video Nvidia Tegra K1 (alcatuita dintr-un procesor quad core ARM Cortex A15 cu frecventa de 2.3 GHz si un GPU de generatie Kepler cu 192 Stream Processors, cu tdp de aproape 10 W), 2 GB LP-DDR3 si 16 GB memorie de stocare.

Pentru partea de conectivitate are la dispozitie un slot PCI-Express, SD/MMC, microUSB, USB 3.0, iesire HDMI, un slot de conectare SATA si doua mufe jack oferite de placa audio de la Realtek.

Pretul pentru acest device hardware este de 192 de dolari, ceea ce ii ofera din start un dezavantaj. Cei de la AMD au un sistem asemanator cu cel de la Nvidia (platforma M1) la un pret de 60 de dolari, dar cu performante si caracteristici mult mai slabe.

nvidia-tegra-k1-huang

Nu toate placile video au curajul sa concureze cu cei de la Nvidia. Tehnolgia de fabricatie pe care se bazeaza acestia le permit construirea unor dispozitive hardware de foarte buna calitate prin care utilizatorii isi pot integra toate nevoile de operare a unui sistem. Performanta, racirea si dimensiunile mici a acestei placi de baza, o va face renumita din momentul lansarii, deoarece va fi peste tot ceea ce se vinde la momentul actual pe piata de electronice.

Viitoare placa Jetson va fi lansata pe data de 15 Mai a anului 2014, iar dupa caracteristicile pe care le reprezinta pare a fi un best buy.

s-ar putea sa-ti placa