Acasa Tehnologie Personalitatea poate fi determinata cu ajutorul contului de Facebook (studiu)

Personalitatea poate fi determinata cu ajutorul contului de Facebook (studiu)

by Dragos Schiopu

Conform unui studiu realizat in Statele Unite, reteaua de socializare Facebook permite o mai buna stabilire a personalitatii unui utilizator decat ar putea-o face prietenii si apropiatii. Acest lucru este posibil pe baza like-urilor date de utilizator.

facebook like

Cercetarea s-a bazat pe studii anterioare ale unor oameni de stiinta de la Cambridge, publicate in martie 2013, care aratau ca o serie de aspecte psihologice si demografice pot fi dezvaluite cu mare exactitate analizand like-urile de pe Facebook.

Autorii noului studiu, cercetatori de la Universitatea din Cambridge (Marea Britanie) si Stanford (California), au apelat la un esantion de 86.220 de voluntari utilizatori de Facebook, care au completat un chestionar despre trasaturi ale personalitatii lor si au permis accesul la like-urile personale.

Rezultatele pot dezvalui personalitatea prin cinci trasaturi de caracter: deschiderea de spirit (curiozitate si imaginatie), extraversiunea (tendinta de a cauta compania celorlalti), constiinta (autodisciplina, respectarea obligatiilor), caracterul agreabil (tendinta de a fi cooperant si participativ) si impulsivitatea (coleric, instabilitate emotionala).

Autorii studiului au comparat rezultatele intreband un prieten al fiecaruia din 17.622 de participanti si cate doi apropiati ai altor 14.410, iar concluzia a fost ca programele informatice specializate sunt mai eficiente in dezvaluirea personalitatii unei persoane.

‘Calculatoarele vor putea in viitor sa ne determine trasaturile psihologice si sa reactioneze in functie de acestea, lucru care ar trebui sa deschida calea dezvoltarii masinilor dotate cu inteligenta socio-emotionala’, arata Wu Youyou, cercetatoare la centrul de psihometrie a Universitatii Cambridge, unul din principalii autori ai studiului mentionat.

s-ar putea sa-ti placa