Acasa Tehnologie Pentru tineri, Facebook este „mort si ingropat”

Pentru tineri, Facebook este „mort si ingropat”

by Dragos Schiopu

Pentru tineri, Facebook este „mort si ingropat”.

Un nou studiu spune ca tinerii de acum nu considera reteaua de socializare Facebook intr-o usoara alunecare, ci de-a dreptul jenant. „E un cadavru” – spun extrem de sincer cativa adolescenti.

memoriam_610x286

Am venit aici nu pentru a lauda, ci pentru a ingropa. Asta pare a fi atitudinea tinerilor care au fost rugati sa-si exprime sentimentele si opiniile in legatura cu cel mai in voga subiect al ultimilor 3 ani: Facebook. Acest studiu a fost parte dintr-un set mai mare de cercetari finantat de Uniunea Europeana. Se pare ca tinerii incep sa aiba o repulsie cand vine vorba de faimosul Facebook. E normal, lumea se plictiseste repede.

Daniel Miller, profesor la University College London a folosit aceste cuvinte: „Ceea ce am invatat in timp ce am lucrat cu adolescentii de 16-18 ani din Marea Britanie este ca Facebook nu este doar pe punctul de a cadea, acesta este de fapt mort si ingropat. ”

facebook-dislike_2776099b

Care ar putea fi problema? Profesorul Miller, pentru a sintetiza toate spusele tinerilor, a folosit un singur cuvant „jenant”. Da, se pare ca Facebook a atins nivelul de rusine pura.

Psihologia s-a schimbat. In trecut, tinerii navaleau de-a dreptul pe Facebook pentru a discuta cu prietenii lor despre aproape orice subiect, chiar si cele tabu, pentru a posta fotografii care mai de care mai personale si cu totii se simteau „liberi”. Ei bine, acum si parintii acestora au cont de Facebook, iar adolescentilor le este mai greu sa se exteriorizeze cum o faceau inainte pentru ca stiu ca sunt supravegheati. Nu este cazul sa generalizam, nu toti parintii au Facebook, unii tineri chiar se bucura de prezenta parintilor pe acest site.

De asemenea, faptul ca sunt utilizatori care spun incontinuu ceea ce fac, unde sunt, cu cine sunt, ii scot din sarite pe majoritatea. De exemplu, am vazut chiar eu o persoana care a postat un status de genul „Aseara m-ai facut ce-a mai fericita. Te iubesc”. Serios? Nu credeti ca astfel de lucruri ar trebui sa fie tinute doar pentru tine, adica sa nu afle intreaga comunitate despre serile tale? Faptul ca tinerii s-au saturat sa tot citeasca asemenea aberatii da dovada de maturizare in gandire si nu numai.

Probabil in curand va aparea alta retea de socializare care le va lua ochii adolescentilor. Dupa cum probabil ati vazut, din ce in ce mai multa lume foloseste acum Google+ , Twitter sau Instagram. Nu stiu de ce, dar simt ca Facebook va avea aceeasi soarta precum HI5.

s-ar putea sa-ti placa

1 comentariu

gigi22 04-01-2014 - 15:57

Mda, nu stiu de ce mai tin site-ul deschis daca niste adolescenti au zis ca e jenant. Dar na, mai preluam un articol din afara, fara vreo parere personala critica, sa fie „continut”.

Comentariile sunt inchise.