Acasa Tehnologie Pe Netograf.ro poti afla daca primesti viteza de internet pentru care platesti

Pe Netograf.ro poti afla daca primesti viteza de internet pentru care platesti

by Dragos Schiopu

Netograf este o aplicatie online dezvoltata de ANCOM pentru a oferi utilizatorilor  din Romania un instrument independent, obiectiv si gratuit pentru a verifica si monitoriza permanent calitatea serviciului de internet pe care il utilizeaza. Ea a fost prezentata astazi de catre ANCOM in cadrul targului Internet & Mobile World 2014.

netograf.ro

“Aplicatia Netograf.ro a fost conceputa de ANCOM pentru a oferi utilizatorilor de internet din Romania un instrument independent, obiectiv si gratuit pentru a verifica permanent calitatea serviciului de internet pe care il platesc. Ei vor putea sa constate nu doar daca serviciul de internet pe care il au se ridica la calitatea promisa, ci si sa compare parametrii inregistrati cu cei obtinuti de abonatii altor furnizori”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Netograf.ro testeaza calitatea conexiunii intre echipamentul terminal al utilizatorului final si un server de test amplasat intr-un nod de tip internet interexchange. Pentru testarea acestor parametri, utilizatorul trebuie sa selecteze furnizorul, tipul de oferta de care beneficiaza si tipul de conexiune. Furnizorii autorizati de servicii de acces la internet au obligatia de a-si introduce in aplicatie datele tehnice ale ofertelor comerciale active prin intermediul unei interfete web.

Aplicatia pentru testarea parametrilor de calitate ai serviciului de acces la internet este una dintre masurile luate de ANCOM pentru a facilita accesul utilizatorilor de servicii de acces la internet la informatii comparabile, adecvate si actualizate, alaturi de impunerea obligatiei furnizorilor de a include in contracte parametrii masurati prin intermediul Netograf.ro si de a publica pe propriile pagini de internet o serie de alti parametri administrativi.

Folosind Netograf.ro, ANCOM poate avea o abordare proactiva in ceea ce priveste identificarea posibilelor degradari ale serviciului de acces la internet. Prin compararea ofertelor furnizorilor de servicii de acces la internet, precum si a evolutiei in timp a parametrilor de calitate a serviciului, ANCOM poate realiza studii si rapoarte privind calitatea serviciului de acces la internet si poate evalua necesitatea de a interveni in piata prin alte masuri de reglementare.

s-ar putea sa-ti placa