Acasa Portabile Nokia intra pe piata tabletelor?

Nokia intra pe piata tabletelor?

by Dragos Schiopu

Nokia a incheiat o colaborare cu Microsoft si a inceput sa lanseze noile modele din seria Lumia pe piata smartphone-urilor. Aceasta colaborare a salvat Nokia de la faliment. Dar Nokia nu s-a oprit aici si are planuri mari. Zvonurile privind lansarea unei tablete de catre Nokia par sa se concretizeze.

Tableta Nokia

Toate bune si frumoase pentru Nokia, insa compania finlandeza doreste sa lanseze o tableta cu Windows 8. Care este problema? Nu este vorba despre Windows 8 Pro, ci Windows 8 RT. Aceasta versiune de Windows a fost creata pentru tabletele cu procesor bazat pe ARM. Desi Windows 8 RT seamana perfect cu Windows 8 Pro, aceasta versiune de Windows nu suporta decat aplicatii bazate pa ARM. Aplicatiile Windows sunt programe ce ruleaza pe procesoare Intel sau AMD avand arhitectura x86. Lipsa aplicatiilor pentru Windows RT face din acest Windows unul nefolositor. Multe companii au renuntat la acest Windows deoarece au avut pierderi ( nu s-au vandut tabletele cu Windows RT ).

Avand in vedere pierderile marilor producatori de componente hardware, de ce vrea Nokia o tableta cu Windows RT? Un parteneriat strategic nu se poate numi strategic daca nu au ambele firme de castigat. Astfel, Nokia ar putea sa faca o greseala enorma daca ar alege sa lanseze o tableta cu Windows RT.

In schimb, specificatiile tabletei sunt foarte bune. Tableta are un display de 10.1 inci cu rezolutie full HD 1920x 1080. Procesorul va fi un puternic Qualcomm Snapdragon 800 si 2GB de RAM. Memoria interna are doar 32 GB. Camera principala a tabletei va avea 6 MP, iar cea frontala are 2 MP. Tableta ar putea avea autonomie de 10 ore si suport pentru card micro-SD.

 

s-ar putea sa-ti placa