Acasa Tehnologie Metalul lichid care se misca singur ar putea revolutiona industria robotica

Metalul lichid care se misca singur ar putea revolutiona industria robotica

by Dragos Schiopu

lichid

De cele mai multe ori cercetatorii sunt in cautare de solutii pentru crearea unor roboti tot mai inteligenti, cat si in conceperea unor masinarii care sa ii ajute pe oameni. Partea robotica se afla intr-o continua dezvoltare, cercetatorii reusind pana acum sa le ofere doar cateva functii. Cu ajutorul noii descoperiri intreaga activitate robotica ar putea fi schimbata intrucat metalul lichid este capabil sa se deplaseze singur pentru o anumita perioada.

Este intradevar o evolutie uriasa in tehnologie si in robotica, insa nu in cel mai bun stadiu. Cu siguranta majoritatea pasionatilor de tehnologie au apucat sa vada filmul Terminator 2, cu T-1000 ca personaj principal. Conform secventelor din film intregul robot este construit din metal lichid, capabil sa isi schimbe forma in orice moment. In 1991 cand a fost turnat filmul, o asemenea tehnologie era aproape imposibil de reprodus, iata ca acum dupa 24 de ani, cercetatorii au reusit sa fie cat mai aproape de dezvoltarea ei.

Conform spuselor celor de la Gizmodo, se pare ca cercetatorii au reusit sa creeze primul sistem cu metal lichid din lume. Mai exact, galiul, indiul si taniul au fost plasati in hidroxid de soudiu cu apa sarata alaturi de putin aluminiu, iar totul a inceput sa prinda viata pentru aproximativ o ora. Oamenii de stiinta ajungand la un asemenea rezultat sunt incurajati sa combine si sa caute solutii pentru ca durata de viata a metalului lichid miscator sa fie pentru mai multe ore.

Sistemul pe baza caruia functioneaza este destul de greu de reprodus intrucat metalul trebuie sa treaca printr-un dezechilibriu a incarcaturii electronice iar in urma acestuia sa se creeze o presiune intre cele doua medii.

Printre multe altele, cercetatorii au observat ca metalul lichid este capabil sa isi schimbe forma atunci cand interactioneaza cu campurile electrice. Momentan acest sistem este in stadiul de dezvoltare dar pe viitor ar putea fi integrat in mai multe utilaje.

s-ar putea sa-ti placa