Acasa Portabile O noua lege ar putea obliga operatorii de telefonie mobila sa ofere internet gratuit

O noua lege ar putea obliga operatorii de telefonie mobila sa ofere internet gratuit

by Dragos Schiopu

Daca sunt destule legi in tara si ne simtim oprimati, deoarece dorim mai multa libertate nu numai in exprimare, pot spune ca am aflat ceva nou si anume despre obligativitatea data de operatorii de telefonie mobila prin care acestia ar putea acorda clientilor sai cel putin jumatate de giga de internet pe mobil, gratis. Vine ca o veste buna pentru majoritatea, daca nu, pentru toti utilizatorii de servicii de internet din Romania, care pot beneficia gratis de acest serviciu. Vorbim despre un serviciu oferit in fiecare luna, ideea aceasta fiind a parlamentarilor, care sustin ca in alte tari, accesul la internet a devenit un fel de „drept legal”.

Pentru ca lucrurile au evoluat in ultima perioada in privinta initierii ideilor, ca si in cazul legii antifumat, este foarte probabil ca si aceasta propunere sa primeasca voturi favorabile si sa primeasca raspunsul afirmativ. Un exemplu dat de parlamentari privitori la asa numita lege este Finlanda, care a declarat ca internetul este „drept legal pentru fiecare cetatean.” In Romania exista infrastructura pentru un astfel de proiect, dar putine sunt ideile care sunt aplicate si prea putin sunt exploatate resursele de care tara dispune.

telefonie mobila

Se pare ca in lege chiar exista un articol in care se face referire la acordarea de internet gratuit pe mobil a cel putin 500 mega de trafic, catre toti clientii serviciilor de telefonie mobila. In acelasi articol regasim si alineatul in care se mentioneaza faptul ca ceea ce am spus putin mai devreme se aplica in maximum 30 de zile de la data intrarii in vigoare a legii.

In perioada ce urmeaza, in Parlament se va dezbate aceasta lege, inca in faza de proiect, care necesita aprobarea comisiilor de specialitate si ulterior votul celor doua camere ale legislativului. In sensul acestei legi, daca va fi aprobata, toate autoritatile administratiei publice locale si centrale vor fi obligate sa acorde acces la internet tuturor cetatenilor, acces gratuit si permanent. Privitor la conexiune, se va asigura o dimensiuni a benzii de cel putin 50 MN pe secunda.

De asemenea, atat restaurantele, cafenelele, terasele, barurile, cat si alte unitati de alimentatie publica, vor avea obligatia sa ofere gratuit accesul la internet in incinta acestora si in perimetrul detinut de fiecare unitate in parte. Conexiunea Wi-Fi va trebui sa nu fie aceiasi cu a celor care lucreaza in cadrul unitatii publice, deci sa difere de cea a angajatilor. Conectarea la reteaua publica se va efectua prin completarea in camp a emailului celui ca va folosi internet pentru acces limitat de o ora, dar cu posibilitatea reconectarii.

Cei care au gandit o astfel de lege declara ca mediul afacerilor si competitia vor fi, cu siguranta, stimulate. Vorbim de impactul direct asupra afacerilor, unde necesitatile institutiilor publice care folosesc servicii de internet sa fie acoperite financiar de firme private.

Pe langa aspectele prezentate, aceasta lege va creste si competitivitatea intre operatorii de servicii de telefonie mobila, lucru benefic pentru fiecare dintre acestia. Acum ramane de vazut daca legea se va aplica in viitorul apropiat, desi mi-ar placea sa cred ca o astfel de idee aduce numai avantaje si beneficii, atat cetatenilor tarii, cat si celor care furnizeaza serviciile de telefonie mobila.

s-ar putea sa-ti placa