Acasa Tehnologie IBM a reusit sa produca un microprocesor bazat pe procesul tehnologic de 7nm

IBM a reusit sa produca un microprocesor bazat pe procesul tehnologic de 7nm

by Dragos Schiopu

Un proiect foarte indraznet inceput cu un an in urma a oferit in cele din urma un rezultat pozitiv. Realizarea unui microprocesor utilizand o arhitectura de 7nm parea aproape irealizabila, insa IBM a reusit o astfel de implementare cu ajutorul partenerilor de la GlobalFoundries, Samsung, State University of New York (SUNY) si alti parteneri mai mici.

IBM 7nm microprocesor

Unul dintre cele mai importante aspecte pentru un microprocesor este procesul tehnologic. Acesta este esential pentru performanta si consumul de energie. Pana acum Samsung a reusit sa realizeze un procesor pe 14nm cu tehnologia FinFet. Acesta este Exynos 7420 care se gaseste pe Samsung Galaxy S6 si Samsung Galaxy S6 Edge.

Un chipset realizat pe 7nm ofera un raport performanta/consum de energie cu 50% mai mare decat unul pe 10nm. Acest raport este si mai mare daca il comparam cu un chipset realizat pe 14nm precum Exynos 7420. Dar si marimea chipset-ului este mai mica.

Totusi, acest proces de fabricatie nu va fi disponibil imediat. Vom vedea procesoare pe 10 nm si probabil vor mai trece cel putin 3 ani pana cand procesoarele pe 7nm vor fi disponibile pe piata. Qualcomm abia acum lucreaza la un procesor pe 14 nm, iar Snapdragon 810 este realizat pe 20 nm. Deci nu vom vedea prea curand astfel de procesoare, dar reusita celor de la IBM deschide noi posibilitati pentru viitorul tehnologiei.

 

s-ar putea sa-ti placa

1 comentariu

geoo 17-07-2015 - 21:19

sa faca procesoare fwtwui in coor sa-i fwot ca de incins tot de prajesti cartofi pe ei…

Comentariile sunt inchise.