Acasa Tehnologie Google Drive vs. OneDrive

Google Drive vs. OneDrive

by Dragos Schiopu

Google Drive este un serviciu de stocare online a fisierelor. Serviciul a fost prezentat publicului in data de 24 aprilie 2012, de catre Google. Google Drive este disponibil pentru dispozitivele cu Android, iOS, Mac OSX si Windows. Pentru a te conecta la serviciul Google Drive este nevoie de un cont Google.

OneDrive este un serviciu de stocare online a fisierelor, creat de catre Microsoft. Multi il stiti dupa vechea denumire, SkyDrive. Serviciul a fost prezentat publicului in data de 1 august 2007. OneDrive este disponibil pentru dispozitivele cu Android, iOS, Mac OSX, Windows Phone, Windows si Xbox. Aplicatia dispune si de o extensie pentru Google Chrome. Pentru a te conecta la serviciul OneDrive este nevoie de un cont Microsoft.

Imi plac ambele servicii pentru ca au aplicatii disponibile pentru Windows. Aplicatiile se comporta ca un folder normal din windows. Selectezi fisierele, le muti in folderul OneDrive/Google Drive si se incarca pe spatiul de stocare online. Incarcarea fisierelor se face in background si nu o sa va deranjeze cu o fereastra in plus. Incarcarea nu foloseste toata latimea de banda a internetului, foloseste o latime de banda mai mica pentru a nu va afecta conexiunea la internet.

Pe ambele servicii este disponibila functia de a incarca direct din browser-ul dumneavoastra, de pe site-urile oficiale.

Ambele servicii de stocare online, dispun de functia Cos de reciclare. Fisierele sterse vor fi mutate in folder-ul Cos de reciclare. Fisierele din cosul de reciclare trebuie sterse pentru ca ocupa spatiul degeaba.

Planuri de stocare:

OneDrive pune la dispozitia utilizatorilor 15 GB gratuit si doar 3 planuri de stocare tarifate lunar:

 • 100 GB – tarif 8 Ron.
 • 200 GB – tarif 16 Ron.
 • Office 365 + 1 TB – tarif 42.99 Ron.

Daca OneDrive pune la dispozitie doar 3 planuri tarifate si spatiul de stocare mai mic, Google Drive va pune la dispozitie un numar mai mare de planuri cu un spatiu de stocare foarte mare, dar si preturile sunt pe masura:

 • 100 GB – 7.71 Ron.
 • 1 TO –  38.75 Ron.
 • 10 TO -387.89 Ron.
 • 20 TO – 775.82 Ron.
 • 30 TO – 1159. 92 Ron,

(preturile sunt calculate la cursul Dolar – Ron din data de 06.02.2015)

Spatiul de stocare, de la Google Drive este utilizat in comun pentru salvarea fisierelor din Gmail si Fotografii Google+. Spatiul de stocare, de la OneDrive este utilizat in comun de aplicatiile: Word Online, Office Online, Power Point Online si Outlook.

Fiecare serviciu de stocare are atat avantaje cat si dezavantaje:

 • Pe OneDrive exista posibilitatea de a obtine un spatiu de stocare suplimentar cu ajutorul camerei foto. Activezi sa se incarce automat fotografiile facute cu ajutorul camerei si primesti un bonus de 5 GB, pentru fiecare activare. Pe Google Drive nu exista posibilitatea sa iti cresti spatiul de stocare gratuit doar achizitionand un plan de mai sus.
 • Cel mai mare plan tarifat este de doar 1 TB la OneDrive, comparativ cu planul cel mai mare de 30 TO, disponibil la Google Drive,
 • La OneDrive poti obtine un spatiu suplimetar de 10% daca faci o recomandare unui prieten, de pe link-ul dumneavostra. Cum ziceam, la Google Drive nu iti poti mari spatiul de stocare gratuit.
 • Aplicatia Google Drive se misca mai greoi pe dispozitivele cu Android, comparativ cu OneDrive care se misca mai rapid. Am testat pe un telefon entry-level, nu imi place sistemul de operare Android, deci nu am telefonul cu Android si am testat pe telefonul unui prieten.
 • Aplicatia OneDrive este disponibila si pentru Android, dar aplicatia Google Drive nu este disponibila pentru Windows Phone. Exista o aplicatie Google Drive in magazinul Windows Phone dar nu este o aplicatie oficiala de la Google.
 • Cel mai mare dezavantaj pentru OneDrive este limita de incarcare a fisierelor care nu poate depasi 10 GB, comparativ cu Google Drive pentru care limita de incarcarea a fisierelor salvate pot fi de 10 TB fiecare.

Daca ar fi sa recomand dintre cele doua as recomanda OneDrive, de la Microsoft. Bineinteles, nu trebuie sa va luati intotdeauna dupa mine, in ochii mei Microsoft este mai sigur si mai bun decat Google cu mult. Eu folosesc toate serviciile de la Microsft. Chiar ma intrebat cineva daca folosesc si Internet Explorer. Nu, nu folosesc Internet Explorer, folosesc Google Chrome.

Dar asta este doar parerea mea, pentru altcineva fan Google, poate sa zica ca OneDrive este praf. Fiecare cu parerea lui.

 

s-ar putea sa-ti placa