Acasa Diverse 3 sfaturi in alegerea unei saltele care sa-ti asigure un somn sanatos

3 sfaturi in alegerea unei saltele care sa-ti asigure un somn sanatos

by Dragos Schiopu

Daca pe vremuri salteaua era facuta din arcuri si bureti, lucrurile au evoluat mult si in aceasta zona, iar tehnologia a adus pe piata tot felul de materiale inteligente care fac ca somnul sa fie cat mai placut si odihnitor.

Ne propunem astazi sa facem o scurta incursiune in lumea saltelelor inteligente, impreuna cu cei de la Saltele-Online.ro si sa va explicam pe indelete cateva lucruri pe care sa le aveti in vedere atunci cand va alegeti noua saltea de pat.

Sa nu va asteptati totusi la saltele legate la internet, la iPhone sau alte minunatii de genul acesta, ci la tehnologii noi in obtinerea unor materiale de calitate superioara si care imbunatatesc clar anumite caracteristici ale unei saltele de pat.

1. Materialele

Materialele din care se compune o saltea s-au diversificat si au tot felul de proprietati speciale. Exista saltele cu arcuri de lemn, exista saltele facute din tot felul de substante bazate pe latex si care au o celulatie 100% deschisa, care ii permite un control bun al umiditatii. De asemenea, sunt folosite materiale bio precum: cocos, bambus, casmir, tencel.

Cel mai interesant lucru mi s-a parut folosirea arcurilor de lemn in componenta saltelei. De asemenea, MemoryFoam este un alt material extrem de interesant, despre care va voi spune cate ceva mai jos.

2. Duritatea saltelei

Nu intotdeauna o saltea tare este buna pentru odihna de zi cu zi. Chiar daca eu prefer saltelele mai tari, am putut constata ca, si daca e foarte moale, dar e facuta din materialele cele mai bune, imi poate oferi un somn cat mai odihnitor.

In topul materialelor raspunzatoare pentru duritatea saltelei si pentru confortul oferit este MemoryFoam-ul, un material care creeaza o amprenta a corpului, distribuind uniform forta de sustinere a corpului. De asemenea, si densitatea saltelei influenteaza duritatea acesteia.

3. Textile cu functii speciale

Si aici, gama produselor este foarte variata. Exista materiale textile care au in componenta microcapsule care emit ioni de argint, extract de ulei de eucalipt/pin/lavanda sau alte plante, textile tratate cu Aloe Vera si, nu in ultimul rand, cele cu fibra de argint.

Fiecare din textilele de mai sus, sunt folosite pentru scopuri specifice, menite sa regleze transpiratia, sa distruga epiderma moarta sau, de ce nu, chiar si acarienii aflati in interiorul saltelelor indelung utilizate.

Actipro este un material care distruge epiderma moarta pe baza de pro-active.

Celliant este un alt material interesant, deoarece ajuta nivelul de oxigen intramuscular sa creasca cu aproximativ 10%. Ceea ce nu poate fi decat un beneficiu pentru sanatate.

Argetanum este un material care contine microcapsule care emit ioni de argint. Acestia distrug flora bacteriana, micro-organismele si acarienii aflati in tesuturi.

5. In concluzie

Stiu ca bunicul meu (sau al tau) dormea pe un pat de scanduri sau pe unul de fan si ca se odihnea foarte bine. Stiu, de asemenea, ca noile saltele bazate pe aceste tehnologii nu sunt tocmai ieftine. Dar daca tragem linie si socotim plusul de bani si sanatate pe care ni-l poate aduce o astfel de saltea, nu mai pare deloc scumpa. Mai ales ca vorbim de peste 300 de zile pe an, cand probabil vom dormi acasa in patul nostru si mai ales cand vorbim de 7-8 ani de utilizare a unei astfel de saltele.

6. Cum ar putea arata viitorul

Mereu m-am intrebat cat de odihnitor este somnul in spatiu, adica in gravitatie zero. Ma gandesc ca, cel putin pe Pamant, e destul de dificil de realizat asa ceva, dar pe de alta parte, cred ca as dormi perfect sub apa. Ma intreb daca peste 50 de ani, patul nu va semana cu o cada, iar un sistem complex atasat capului ne va permite sa respiram in timp ce suntem scufundati.

Sunt constient totusi ca apa exercita o presiune asupra corpului, dar ma gandesc si la faptul ca probabil se vor inventa substante speciale care sa reduca din presiunea asupra corpului uman, daca ele nu exista deja. Un astfel de bazin ar putea mentine temperatura constanta, ar putea reduce total din presiunea exercitata de propria greutate si ar crea modulul de somn ideal. Dar pana atunci trebuie sa ne multumim cu tehnologiile de mai sus.

s-ar putea sa-ti placa