Acasa Diverse Gadget-ul ce inverseaza efectele supradozei de droguri

Gadget-ul ce inverseaza efectele supradozei de droguri

by Dragos Schiopu

Este intr-adevar o lume ciudata atunci cand oricine isi poate cumpara un gadget ce salveaza vieti din farmacia locala, mai ales atunci cand gadget-ul este menit sa salveze oamenii de la substante ilegale. Totusi, aceasta este lumea in care vom trai incepand din aceasta vara, cand un gadget aprobat recent pentru a trata supradoza de narcotice va fi facut accesibil pentru oricine are o prescriptie, fara necesitatea unor calificari medicale.

joint_canabis
FDA, agentia americana ce se ocupa de alimentatie si droguri, a aprobat dispozitivul ieri, facandu-l primul injector automat ce inverseaza efectele narcoticelor, heroinei sau a medicamentelor ca OxyContin, Vicodin sau morfina.

Numit Ezvio, auto-injectorul functioneaza exact ca un EpiPen. Este proiectat sa fie usor de folosit, deci nu este nevoie de pregatire profesionala pentru a-l administra – doar o prescriptie de la doctor. Acesta injecteaza o doza de naloxona, antidotul narcoticelor folosit de zeci de ani pentru a trata dupradozele in ambulante si sali de urgenta.

Cu dispozitivul Ezvio, care este un pic mai mic decat un pachet de carti de joc, un om poate transporta tratamentul portabil in buzunar sau poseta. Ideea este ca acesta sa ajunga in mainile prietenilor sau familiilor dependintiilor – oamenii care sunt de obicei primii care gasesc pe cineva ce a luat o supradoza.

evzio

La deschiderea trusei, instructiuni vocale iti explica cum sa folosesti dispozitivul, si chiar numara descrescator de la 5 inainte sa injectezi in muschi, ce poate fi facut prin haine daca este necesar. De asemenea, trusa vine cu un dispozitiv de antrenament.

Se subintelege din asta ca antidotul drogurilor ce iti pun viata in pericol ar trebui sa fie la fel de usor de obtinut ca drogurile in sine. Nu pot sa nu ma intreb daca un tratament pentru supradoza pe care il poti folosi singur ar putea incuraja folosirea drogurilor recreative : daca utilizatorii stiu ca prietenii lor au un astfel de dispozitiv la ei, si-ar putea da seama ca e mai putin riscant sa se drogheze. James Rathmell, sef al departamentului de medicamente pentru durere la Massachusetts General Hospital a avut acelasi gand. “Ma tem ca va exista un fals sentiment de securitate,” a spus el pentru Times. “Gen, ‘ok, am un dispozitiv cu naloxina, putem petrece cat vrem, nu va muri nimeni.’”

Dar profesionistii in protejarea sanatatii si aplicarea legii sunt siguri ca gadget-ul va salva vieti. In Statele Unite, supradoza de droguri este cauza a mai multe decese decat accidentele de masina, si mai mult de jumatate dintre cazuri sunt de la droguri date cu prescriptie. Doar narcoticelee au fost responsabile pentru aproximativ 16000 de morti pe an, ceea ce inseamna una la jumatate de ora.

Supradozele cauzeaza depresie respiratorie – respiratie usoara, superficiala, ce ar putea ulterior sa se opreasca. Naloxina functioneaza prin blocarea receptorilor opioizi ai pacientului si inversarea efectului drogului, ajutand astfel persoana sa respire pana ajunge la spital.

Cu cat mai mare este numarul oamenilor ce au antidotul la indemana, cu atat creste si numarul supradozelor fatale impiedicate. Pentru acelasi motiv defibrilatoarele externe automatice sunt acum disponibile in locuri publice ca mall-uri, aeroporturi, cazinouri si biserici, si pot fi folosite de oricine.

s-ar putea sa-ti placa