Acasa Tehnologie Elon Musk intenționează să dezvolte propriul său chatbot denumit TruthGPT, o alternativă la OpenAI și Google

Elon Musk intenționează să dezvolte propriul său chatbot denumit TruthGPT, o alternativă la OpenAI și Google

by Dragos Schiopu

Marți, Elon Musk a declarat într-un interviu cu Tucker Carlson de la Fox News că dorește să dezvolte propriul său chatbot numit TruthGPT, care va fi „o inteligență artificială orientată maxim spre adevăr” – orice ar însemna asta.

Proprietarul Twitter a spus că dorește să creeze o a treia opțiune în comparație cu OpenAI și Google, cu scopul de a „crea mai mult bine decât rău.”

„Am să încep ceva ce numiți TruthGPT sau o inteligență artificială care caută maxim adevărul și încearcă să înțeleagă natura universului. Și cred că acesta ar putea fi cel mai bun drum spre siguranță, în sensul că o IA care se preocupă de înțelegerea universului este puțin probabil să anihileze oamenii, deoarece suntem o parte interesantă a universului”, a spus Musk în timpul emisiunii Fox & Friends.

Musk a criticat, de asemenea, OpenAI, afirmând că a avut un rol crucial în înființarea organizației, dar nu este clar dacă face ceva bun. El a acuzat OpenAI că antrenează modelele de AI să fie politicamente corecte, ceea ce consideră el „un alt mod de a fi necinstit.”

Anterior, a criticat compania pentru că a devenit „sursă închisă” și „controlată în mod eficient de Microsoft” într-un tweet în februarie. În martie, Semafor a relatat că Musk și cofondatorul OpenAI, Sam Altman, au avut un conflict în 2018. Când Musk a vrut să preia controlul asupra companiei pentru că aceasta „a rămas fatal în urma Google”, Altman și alți cofondatori s-au opus mișcării, ceea ce a condus la retragerea CEO-ului Tesla.

Musk și-a exprimat, de asemenea, îngrijorările cu privire la faptul că AI ar putea fi prea puternic pentru a manipula opinia publică sau chiar să provoace „distrugerea civilizației”. Nu este prima dată când CEO-ul SpaceX vorbește despre pericolele inteligenței artificiale. Recent, el a semnat o scrisoare prin care solicita oprirea antrenării modelelor mai puternice decât GPT-4 pentru cel puțin șase luni, alături de persoane precum Steve Wozniak și Tristan Harris de la Center for Humane Technology.

La începutul acestei săptămâni, Financial Times a relatat că Musk lucrează la un rival pentru OpenAI – l-a recrutat pe fostul angajat DeepMind, Igor Babuschkin, pentru această sarcină.

Nu este clar dacă Musk dorește să construiască un model de limbaj larg (LLM) care să concureze ofertele de la OpenAI și Google sau dacă dorește să promoveze cercetarea în alte domenii ale inteligenței artificiale, cum ar fi echitatea în antrenarea modelelor.

Cu toate acestea, așa cum a menționat Devin Coldewey de la TechCrunch într-un articol de săptămâna aceasta, Musk nu trebuie să dezvolte un produs revoluționar pentru a provoca schimbări. „Nu este necesar să răstoarne liderul pieței pentru a influența evenimentele și a câștiga un loc la masă – adesea, tot ce trebuie să faci este să investești miliarde de dolari. Și asta este ceva ce Musk pare să aibă întotdeauna la dispoziție”, a scris Devin.

De asemenea, este demn de menționat că TruthGPT ar putea fi doar un nume temporar de proiect, deoarece OpenAI a depus cerere pentru înregistrarea mărcii „GPT”.

s-ar putea sa-ti placa