Acasa Tehnologie Digia cumpără Qt de la Nokia

Digia cumpără Qt de la Nokia

by Dragos Schiopu

Aflăm astăzi dintr-o declarație de presă că Digia a cumpărat Qt (framework-ul, dar și partea de business) de la Nokia. După ce tranzacția a fost finalizată, cei de la Digia au afirmat că se vor ocupa intens de dezvoltarea Qt în viitor și că în cel mai scurt timp, Qt va fi disponibil și pe Android, iOS și Windows 8.

Unul dintre obiectivele cheie ale Digia este de a-și îmbunătăți poziția în ecosistemul Qt prin îmbunătățirea diviziei de R&D și extinderea pe cât mai multe platforme mobile și desktop. Momentan librăriile Qt pot fi utilizate pe Windows, Mac, Symbian, MeeGo, Maemo, Android (prin intermediul unui port realizat de Bogdan Vatra), iOS (prin intermediul unui port aflat încă în stadiul beta) și mai nou pe device-urile BlackBerry.

În martie 2011, Digia a achiziționat de la Nokia business-ul de licențiere a Qt Commercial. De atunci, acest business a crescut exponențial, iar pentru 2012, după cumpărarea integrală a Qt, Digia estimează venituri mult mai mari. Odată cu această tranzacție, 125 de ingineri Qt vor fi transferați de la Nokia la Digia și se vor ocupa în continuare de dezvoltarea Qt.

Qt este folosit de peste 450,000 dezvoltatori și de companii internaționale în peste 70 de industrii. Qt este folosit și de Google, în Google Earth și alte produse ale sale. Qt este folosit și de NASA pentru soft-urile lor interne. Qt Commercial este lider în mai multe segmente de piață importante: auto, medical, automatizări industriale etc.

Cum te va afecta această știre, ca dezvoltator Qt? Cei de la Digia au promis că, în continuare, Qt va rămâne open source (nu știu dacă se va păstra și sistemul de meritocratic governance), Qt Project va continua, iar numărul platformele suportate se va mări.

Ca dezvoltator Qt, aștept cu mare interes concretizarea promisiunilor făcute de conducerea Digia și aștept momentul în care Qt va fi prezent oficial pe toate sistemele de operare.

[signoff1]

s-ar putea sa-ti placa