Acasa Tehnologie Detalii despre noul hig-end CPU core, Cortex A72

Detalii despre noul hig-end CPU core, Cortex A72

by Dragos Schiopu

La un eveniment anual din Londra, ARM a detaliat noul procesor de inalta performanta, ARM Cortex A72. Mai pe scurt, Cortex A72 este o versiune mai eficienta si mai rapida dar o versiune mai mica decat procesorul ARM Cortex A57. Acest procesor construit pe un proces tehnologic de 14nm sau 16nm, Cortex A72 va fi disponibil din anul 2016 si va fi produs de catre compania TSMC.

cortex-a72-art-640x447

 

Acest procesor se bazeaza pe succesul modelului precedent, A57, pe pietele de telefonie mobila si ca ofera performante de 3 ori mai mari decat modelul Cortex A15 care este adresat pentru modelele puternice de smartphone-uri si reducerile semnificative in consumul de energie.

Mike Filippo, arhitectul-sef al proiectului ARM Cortex A72, a declarat ca: „Interesul nostru pentru Cortex A72 a fost sa obtina o performanta next-gen”.

Pe partea de nume a modelului, ARM a trecut de la „A57” la „A72” datorita unei strategii de marketing care face diferenta mai bine intre nucleele de mare performanta dintre cele 2 modele.

La eficienta electrica, Cortex A72 se descurca mai bine decat modelul precedent. Eficienta electrica este intre 18% si 30% mai mare decat precedentului sau, Cortex A57. Este de remarcat faptul ca modelul A72 ofera o mai buna performanta pe un proces tehnologic de 14nm si 16nm. Modelul A57 se adreseaza in mod special pe un proces tehnologic de 14nm sau 16nm dar Qualcomm si Mediatek vor sa aduca Cortex A57 pe un procesor tehnologic de 28nm pe dispozitivele de anul acesta. Castigurile din modelele pe 28nm sunt mici dar semnificative.

Procesorul va putea fi folosit pe smartphone-urile premium, tablete, servere, infrastractura wireless, digital TV si retele de intreprindere.

2b_575px

ARM sustine ca la o performanta asemanatoare, procesorul Cortex A72 va folosi cu 75% mai putina energie decat un procesor Intel Broadwell. Conform site-ului oficial al ARM, acest procesor poate fi folosit individual pe un dispozitiv sau combinat cu un procesor Cortex A53.

s-ar putea sa-ti placa